Oog en oor voor mensen met dementie en hun mantelzorger

Gezamenlijke ontmoeting én ondersteuning. Dat is al 25 jaar de kern van de ontmoetingscentra voor mensen met dementie en zijn of haar mantelzorger. De centra zijn in 1993 opgezet in Amsterdam. In Nederland zijn er inmiddels 146. Het project gaat nu internationaal uitbreiden. Wat werkt daar zo goed?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto: AdobeStock

Een jaar na de introductie in 1993 werden de twee eerste ontmoetingscentra voor mensen met dementie én hun mantelzorgers in Amsterdam geëvalueerd. Minder gedrags- en stemmingsproblemen en meer zelfwaardering. Mantelzorgers voelden zich minder belast. Dat waren de effecten voor mensen met dementie, die samen met hun mantelzorger in de ontmoetingscentra werden begeleid. In 2000 werd het programma herhaald, ook toen bleken mensen minder stemmingsproblemen te hebben. In 2014 is het een Europees project geworden, dat nu verspreid wordt in de EU.

Evenwicht mantelzorger en demente persoon

‘Het grote verschil met gebruikelijke zorg voor mensen met dementie is dat de begeleider

0
339

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.