Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ongewenst gedrag in zorgsector door hoge werkdruk

Hoge werkdruk en slecht management leiden in de zorgsector tot ongewenste situaties op de werkvloer. Dat beeld komt naar voren uit een onderzoek van CNV Publieke Zaak waaraan 416 zorgverleners hebben meegedaan.
Ongewenst gedrag in zorgsector door hoge werkdruk

De vakbond bracht de resultaten donderdag naar buiten.

Ongewenst gedrag
Bijna de helft van de deelnemende zorgverleners heeft ‘weleens’ of ‘vaker’ ongewenst gedrag meegemaakt op de werkvloer. Het gaat dan om zaken variërend van een verkeerde bejegening tot onbekwaam handelen of agressie van zorgverleners tegenover cliënten of collega’s.

Aanspreken
Uit het onderzoek blijkt verder dat collega’s elkaar wel aanspreken op ongewenst gedrag. Ook kaarten zij het aan bij leidinggevenden. Maar die doen er vaak niets mee. ‘Onbegrijpelijk dat in slecht 45 procent van de gevallen het melden van een incident effect heeft’, aldus vakbondsbestuurder Jeanette Pannekoek.

Machtsmisbruik
Volgens Pannekoek blijken ook leidinggevenden zich schuldig te maken aan ongewenst gedrag of zelfs machtsmisbruik. Dat maakt het moeilijk voor medewerkers zaken aan te kaarten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.