Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkdruk het hoogst in zorgsector

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in Nederland de werkdruk in de zorg het hoogst is van alle sectoren. Ook in de verzorgings- en welzijnssector ligt de werkdruk boven het gemiddelde.
Werkdruk in de zorg het hoogst
Werkdruk in de zorg het hoogst

Ruim de helft van de werknemers in de gezondheids- en welzijnszorg gaf aan in 2015 vaak heel veel werk te moeten verzetten en de kampen met hoge werkdruk in de zorg. Daarnaast zei 43 procent vaak erg snel te moeten werken en 35 procent moest vaak extra hard werken. Volgens het CBS liggen deze percentages veel lager wanneer naar het gemiddelde van alle werknemers, dus uit verschillende sectoren, wordt gekeken.

Vooral vrouwen

In totaal werken er 1,2 miljoen mensen in de gezondheids- en welzijnszorg. ‘Van hen zijn 480 mensen duizend actief in de gezondheidszorg, onder meer in ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en huisartspraktijken. In de verzorging en welzijn, zoals in verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en de kinderopvang, zijn 680.000 mensen in dienst. Van deze werknemers is 83 procent vrouw.’ Zo valt te lezen in het CBS-rapport.

Hoge werkdruk in de zorg door werktempo

Het is bekend dat een hoge werkdruk gezondheidsklachten en daardoor soms ook verzuim kan veroorzaken. Maar wanneer werknemers zelfstandig en naar eigen inzicht hun taken kunnen inrichten, hoeft dit niet het geval te zijn. Uit het CBS rapport toont echt aan dat hier in de gezondheids- en welzijnssector lang niet altijd mogelijkheden voor zijn. Werknemers uit deze sector kunnen minder vaak zelf beslissingen nemen en de volgorde van hun werkzaamheden bepalen in vergelijking met andere sectoren. Daarnaast geeft 46 procent van de werknemers in de  gezondheids- en welzijnssector aan het eigen werktempo te kunnen bepalen tegenover een gemiddelde van 57 procent als alle sectoren samen bekeken worden.

De helft van het ziekteverzuim van sociaal professionals wordt veroorzaakt door agressie en werkdruk. Dat blijkt uit de risicoanalyse van de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie). Lees meer >>

Emotioneel

De emotionele belasting die werknemers ervaren is in de gezondheids- en welzijnszorg het hoogst van alle bedrijfstakken. CBS: ‘Meer dan een kwart van de werknemers noemt het werk emotioneel veeleisend, ruim twee keer zo vaak als gemiddeld. Ook het aandeel dat spreekt van emotioneel moeilijke werksituaties is met zestien procent ruim twee keer zo groot. Deze percentages zijn in de gezondheidszorg hoger dan in de verzorging en welzijn. De mate van emotionele betrokkenheid bij het werk is juist hoger in de verzorging en welzijn.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.