Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ongeschoolde uitzendkrachten delen medicijnen uit in thuiszorg

Uitzendkrachten zonder diploma’s of ervaring voeren verpleegkundige taken uit in de thuiszorg. Dat blijkt uit een reportage van EenVandaag die dinsdag wordt uitgezonden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich grote zorgen over medicatieveiligheid in de thuiszorg.
Ongeschoolde uitzendkrachten delen medicijnen uit in thuiszorg

De uitzendkrachten worden ingezet voor huishoudelijk werk, maar de verborgen camera van het programma laat zien dat zij ook medicijnen verstrekken en assisteren bij zelfinjecties. Ook moeten zij de situatie beoordelen wanneer iemand op de alarmknop drukt. 

Charim
De organisatie Zorggroep Charim, die zorg levert in de regio Veenendaal en Zeist, is bij de uitzending betrokken. In het programma reageren de zorggroep en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de beelden.

sitestat

 

Verkeerde toediening
De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwde in september 2010 al voor de medicatieveiligheid in verpleeghuizen en de thuiszorg. Door verkeerde toediening van medicijnen belanden jaarlijks 16.000 patiënten onnodig in het ziekenhuis.

Slecht
Voor het onderzoek van de Inspectie werden 49 thuiszorgorganisaties onderzocht. In alle gevallen concludeerde de Inspectie in september vorig jaar al dat de medicatieveiligheid ‘slecht was gewaarborgd’. Bij alle instellingen waren er hoge tot zeer hoge risico’s voor de ouderen die de medicijnen innemen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: EenVandaag

4 REACTIES

  1. Het zou de journalist sieren door dingen beter uit te zoeken, met name doordat het baxter systeem is uitgevonden omdat de thuiszorg de verantwoording voor de medicijnen niet meer mocht dragen vanwege de kosten. Het baxter systeem is dus niet de oplossing, dit maakt de video wel duidelijk, cliënt blijft zelf verantwoordelijk. Punt is als je opleiding hebt gehad behoor je dingen te weigeren waarvoor je niet bekwaam of bevoegd bent. Journaliste gaat hieraan totaal voorbij. Uitzendbureau gaat de fout in mensen te sturen die niet capabel zijn, leg dit niet bij de thuiszorg neer, hun fout is om niet te controleren of mensen die hun toegestuurd worden niet te controleren of ze zijn waarvoor ze zich uitgeven.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.