Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ongelijke eigen bijdrage Wmo is onrechtvaardig’

De maximale eigen bijdrage voor de Wmo zou in alle gemeenten hetzelfde moeten zijn. Dat zegt ruim 65% van de ouderen in het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds.
hulp bij huishouden
Foto: iStock

In het ouderenpanel zitten bijna 2000 ouderen die graag willen meepraten over thema’s voor ouderen. Het Nationaal Ouderenfonds kan zo snel onderzoek doen onder grote groepen. Zo vindt dus een grote groep ouderen het onrechtvaardig dat het bedrag dat zij voor Wmo-voorzieningen moeten betalen afhankelijk is van waar zij wonen.

Eigen bijdrage

Per gemeente is de prijs voor dezelfde zorg anders, als ze maar onder het landelijk maximum voor de eigen bijdrage blijven. Zo betaal je in de ene gemeente maandelijks 200 euro eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp en in de andere zou diezelfde hulp 80 euro kosten. Vooral in Amsterdam en Maastricht betalen ouderen aanzienlijk minder voor Wmo-voorzieningen dan Utrechters en Rotterdammers dat doen, aldus het Nationaal Ouderenfonds.

De uitvoering van de huishoudelijke hulp in Enschede is onder de maat. Dat vindt het burgerinitiatief Sociaal Hart Enschede. De vereniging heeft de Nationale Ombudsman gevraagd onderzoek te doen.

Onvrede

Bijna 70% van de ondervraagde ouderen is meer gaan betalen voor Wmo-voorzieningen als vervoer en hulp bij het huishouden en dat zorgt vaak voor veel onvrede. Meer dan de helft van de respondenten vindt de veranderingen in de Wmo slecht tot zeer slecht. Ze zijn bang dat ze de hulp niet meer kunnen betalen en vinden alles slechter geregeld.

Minder gebruik

Bijna 20% van de ondervraagde ouderen maakt minder gebruik van Wmo-voorzieningen. Bij een groot deel van deze groep is dat door de gemeente beslist, maar 22% vindt dat de voorzieningen te duur zijn geworden en is er zelf mee gestopt. Toch zijn de ouderen wel te spreken over de kwaliteit van de Wmo-voorzieningen; ruim 60% is tevreden over die kwaliteit. 2% zegt echt ontevreden te zijn.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.