Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao gehandicaptenzorg onderhandelingen geklapt

Komen er acties in de gehandicaptenzorg voor meer salaris? Dat zou zeker kunnen, nu vakbonden en branchevereniging VGN gisteren het niet eens werden over een loonsverhoging en verder overleg over de cao gehandicaptenzorg is opgeschort.
cao gehandicaptenzorg
cao gehandicaptenzorg

Sinds 1 mei 2023 krijgt iedere professional die onder de cao gehandicaptenzorg valt een loonsverhoging van 3,2%. Branchevereniging VGN en de vakbonden zijn het erover eens dat dat met de huidige inflatie te weinig is. Daarom overlegden ze gisteren, dinsdag 9 mei, over een extra salarisverhoging.

Mogelijk acties

Maar: de partijen werden het niet eens. VGN bood in totaal 10% extra; naast die 3,2% nog 5% erbij in 2023 en nog 5% erbij in 2024. Te weinig, vinden vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ. De bonden zeggen al diverse berichten te krijgen van professionals in de gehandicaptenzorg die de eindjes nauwelijks meer aan elkaar kunnen knopen. Ook zouden reiskosten niet altijd meer vergoed worden en zijn dit voor professionals redenen de sector te verlaten.

Blijf op de hoogte van alle rechten en plichten van sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

De cao-partijen hebben het overleg voorlopig opgeschort. De vakbonden gaan het voorstel met hun achterban bespreken. FNV Zorg & Welzijn doet dat vanavond op de ledenraadpleging (10 mei). Deze vakbond riep haar leden in de gehandicaptenzorg al eerder op om ‘ludieke acties’ te verzinnen. Ook vakbond NU’91 schrijft op haar website acties niet uit te sluiten.

Zorg+Welzijn schrijft regelmatig artikelen over cao’s in zorg en welzijn om sociaal werkers uit te leggen waar ze recht op hebben. Lees bijvoorbeeld:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.