Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ombudsman onderzoekt eigen bijdrage Wmo

De Nationale ombudsman gaat onderzoek doen naar de manier waarop gemeente informeren over de eigen bijdrage in de Wmo.
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen - Foto: Nationale ombudsman

Wanneer mensen een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp,  is het belangrijk dat gemeenten duidelijk uitleggen over wat zij zelf moeten betalen. De ombudsman gaat bij bijna driehonderd navragen of en op welke manier dat tijdens het keukentafelgesprek gebeurt.

Hoge bijdrage

De ombudsman ontving van belangenvereniging Per Saldo honderden meldingen van mensen die overvallen werden door de hoogte van de eigen bijdrage. Burgers klagen dat ze niet of nauwelijks informatie hebben gekregen over hoe hoog de eigen bijdrage is. Die hoogte is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de aanvrager, maar ook van het beleid van de gemeente.  Naar verwachting komt de ombudsman in het voorjaar 2016 met de resultaten van zijn onderzoek.

De Nationale ombudsman behandelt klachten over overheidsinstellingen. Dit zijn ministeries, waterschappen, provincies, het UWV, de SVB en de politie. Hij behandelt ook klachten over particuliere instellingen die een overheidstaak uitoefenen.

De Nationale ombudsman begint met een onderzoek naar de ervaringen van burgers die in de gemeentelijke schuldhulpverlening zitten. Biedt de gemeente een alternatief als mensen niet in de schuldhulpverlening kunnen komen?

5 REACTIES

 1. Ik adviseert om bij de vaststelling van de hoogte van de eigen bijdrage nadrukkelijk rekening te houden met de stapeling van eigen bijdragen en een eenvoudige en laagdrempelige procedure te ontwikkelen om het aantal "uitvallers" zo laag mogelijk te houden. Als dat niet gebeurt zullen cliënten via de ''achterdeur'' bij bijvoorbeeld de Schuld Hulp Verlening aankloppen, waardoor uiteindelijk integraal hogere zorgkosten gemaakt worden.

 2. Lees alle reacties
 3. Onderwerp nieuwkomers is bij dit thema net zo relevant als overheidsuitgaven aan defensie of het redden van banken… Het gaat inderdaad om beleidskeuzes. Daar mogen we de politiek op aanspreken.
  Maar ik ben het wel met je eens dat eigen bijdragen voor mensen die zeer afhankelijk zijn van hulp, onbegrijpelijk hoog kunnen zijn (afhankelijk van het bruto inkomen dus).
  Veel kwetsbare gezinnen met financiële problemen zoals schulden zie ik steeds vaker hulp afketsen. Gewoonweg omdat ze de eigen bijdrage voor de hoognodige begeleiding echt niet kunnen betalen.
  Ik heb daar grote zorgen over.
  Als we het hebben over maatwerk en burgerkracht gericht werken dan werken de regels op dit moment vaak juist tegengesteld en zijn vaak niet gericht op helpen. Maar er wordt een maatlat gelegd waaraan mensen moeten gaan voldoen. De zelfredzame burger redt dit wel. Maar als diezelfde burger wordt gebruikt als modelburger voor de rest wordt het een pijnlijk drama.

 4. Marian: OH, Belachelijk. wat een regels. Vraag mij af wat ze met al het belasting geld wat wij bijeen brengen en overal over moeten betalen doen. En al heb je meer inkomen er geld op alles een eigenbijdrage regeling en er wordt met alles uit gegaan van het Bruto inkomen. Hoe je bruto inkomen is gedaald door verschillende eigen bijdragen en Hypotheek wordt niet naar gekeken. Nieuwkomers zijn in dit land belangrijker.

 5. Assen heeft in de regeling staan dat je niet meer dan 120% van de bijstandsnorm mag verdienen om in aanmerking te komen van €10,00 tegemoetkoming per uur voor een huishoudelijke hulp. Dit moet door de zorgvrager worden aangevuld tot €19,00 tot €22,00 per uur. Bovendien moet het worden besteed bij een thuiszorgorganisatie waarmee de gemeente een contract heeft. Ik vraag me af wie met het genoemde inkomen in staat is om €9,00 tot €12,00 per uur
  op tafel te leggen!

 6. Inderdaad zijn de eigenbijdragen hoog voor invalide personen die aanpassing aan het huis moeten hebben. Ook zijn er bijna geen aftrekposten meer via de belasting te declareren, waardoor het bruto inkomen veel hoger uitkomt da het in werkelijkheid is. Als je elke week naar het Ziekenhuis moet dan naar de ene specialist en dan de andere,+ duur parkeergelden betalen. Als je niet voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt omdat je een gezonde partner hebt die voor het inkomen moet zorgen wordt geen rekening mee gehouden. Je huurt dan HH hulp en die moet je betalen, daar wordt bij het bruto inkomen ook geen rekening mee gehouden. Chronisch zieken hebben heel veel extra ziektekosten, en zijn geen tegemoetkomingen meer. De laatste 15 jaar is er behoorlijk gesneden ook de eigenbijdrage zorgkosten vind ik discriminerend, Het verschil tussen ziek en gezond zijn wordt zwaar bestraft. Eerst aan inkomen en dan aan steeds weer andere eigenbijdragen. bv. De Pedicure, als je suikerziekte hebt dan wordt de pedicure vergoed, maar heb je MS= Multiple Sclerose en je hebt een beugel om het been om dat te stabiliseren en je schuurt met je voet daarlangs moet het bij gehouden worden. Dan wordt het weer NIET vergoed.Je bent rolstoel afhankelijk en je moet naar de Ergotherapeut om je stabiel te houden en als het weer beter wordt krijg je de taxi niet vergoed. Ik wordt er moedeloos van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.