Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ombudsman adviseert kindpakket aan gemeenten

De Kinderombudsman adviseert gemeenten om een kindpakket samen te stellen voor kinderen in armoede. Dit pakket bevat tenminste de meest noodzakelijke behoeften om mee te kunnen doen in de samenleving. Veel gemeenten hebben een wisselend beleid voor armoede en weten niet echt of ze kinderen daadwerkelijk bereiken.
Ombudsman adviseert kindpakket aan gemeenten
Foto: ANP

In het kindpakket zitten vouchers voor basisbenodigdheden zoals een stel winter- en zomerkleren en bijvoorbeeld lessen voor een basiszwemdiploma, een bibliotheekpasje, toegang tot lokaal openbaar vervoer en deelname aan een wekelijkse activiteit ter ontspanning of sportieve of culturele ontwikkeling. Dit pakket moet beschikbaar zijn voor alle kinderen in een huishouden met een besteedbaar inkomen onder de norm van 120% van het sociale minimum.

Onderzoek

Kinderombudsman Marc Dullaert biedt dinsdag zijn onderzoek over kinderen in armoede aan aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De Kinderombudsman startte zijn onderzoek in februari met een digitaal meldpunt, waar kinderen en jongen konden vertellen hoe zij het ervaren om in armoede te leven. Uit de circa 700 reacties bleek dat het merendeel elke dag wordt geconfronteerd met geldgebrek: geen dagelijkse warme maaltijd en geen nieuwe kleding als dat nodig is.

Schuldpreventie

Slechts enkele gemeenten hebben een armoedebeleid dat specifiek gericht is op kinderen. De Kinderombudsman vindt dat alle gemeenten dit moeten ontwikkelen. Hierin moet niet alleen aandacht zijn voor sportieve en culturele ontwikkeling, maar ook voor financiële ondersteuning, schuldpreventie, onderwijs en gezondheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.