Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM in beroep tegen vonnis hulp bij zelfdoding

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank over de hulp bij zelfdoding van vorige week. De rechtbank bepaalde toen dat de 71-jarige Albert Heringa, die zijn moeder Maria 'Moek' Heringa hielp met sterven, wel schuldig was maar daarvoor geen straf kreeg.
OM in beroep tegen vonnis hulp bij zelfdoding

Het OM vindt dat in deze zaak een straf wel op zijn plaats is. Het OM wil een voorwaardelijke straf eisen, omdat het uitgaat van zuivere motieven bij Heringa en ook omwille van de tijd die is verstreken sinds de dood van Moek. Maar ‘het buiten de wettelijke kaders hulp verlenen bij zelfdoding mag niet straffeloos, ook al gebeurt het met de beste bedoelingen’, stelt het OM.

Levenseinde

Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder aan haar vrijwillige levenseinde. Hij verzamelde pillen voor haar omdat ze van mening was dat haar leven was voltooid. Bekijk hier de documentaire over Moek.

Celstraf

Tegen Heringa was door het OM een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van 3 jaar op. Volgens het OM nam Heringa het recht in eigen handen door zijn moeder te helpen bij haar dood.Lees hier wat je moet weten over euthanasie en hulp bij zelddoding >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.