Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Zelfdoding

Jaarlijks proberen 94.000 mensen zelfmoord te plegen. Verder zitten 410.000 mensen zo in de put dat zij aan zelfmoord denken. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid heeft gedaan. Per jaar slagen zo'n 1600 Nederlanders erin zichzelf van het leven te beroven. In dit dossier vindt u een selectie uit de artikelen die Zorg + Welzijn publiceerde over zelfdoding, suïcidepreventie, de hulpverlening aan en zelfhulp van (ex-) suïcidalen.

Alle artikelen over zelfdoding

 • 1-Suicide-iStock

  Betrek suïcidale cliënten bij onderzoek naar...

  Mensen met suïcidale gedachten kunnen gewoon deelnemen aan onderzoek naar suïcidepreventie. ‘Tot voor kort was er terughoudendheid om personen met suïcidaal gedrag toe te laten tot behandelonderzoek. Daar is nu geen reden meer toe.’

 • 1-Depressie-Fotolia

  Suïcidepreventie moet starten op jonge leeftijd

  ‘Wie op oudere leeftijd suïcide pleegt, heeft vaak al op jonge leeftijd gedacht aan suïcide en soms ook pogingen gedaan. Wil je preventief werken, moet je dus vroeg beginnen.’

 • Depressie-Ministerie-van-VWS

  Tips: hoe ga je om met iemand met depressie

  Om depressie beter bespreekbaar te maken, is er een publiekscampagne gestart door het ministerie van VWS en de Mental Health Foundation.

 • Suicide-Fotolia

  ‘Een land zonder zelfmoord is haalbaar’

  Het aantal suïcides in Nederland stijgt. In 2015 maakten 1871 Nederlanders zelf een einde aan hun leven. Dat komt neer op vijf zelfmoorden per dag. Niet eerder was dat aantal zo hoog.

  4