Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa: Marktscan thuiszorg toont risico’s

Uit een marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), blijkt dat er risico’s zijn in de thuiszorg. Enkele zorgorganisaties declareren op een verkeerde manier. Wmo-zorg wordt bijvoorbeeld als AWBZ-zorg gedeclareerd en reistijd wordt als directe zorgtijd gedeclareerd.
NZa: Marktscan thuiszorg toont risico’s

De NZa heeft hierover ‘een tiental signalen’ gekregen en start een onderzoek naar lage toetredingsdrempels, de omgang met indicatiestellingen en de declaraties en controle in de zorg. Een marktscan levert een globaal beeld op van de situatie in een markt. Als de markt niet naar wens werkt, zal de NZa dat verder moeten onderzoeken. 

Wachtlijst
Ook blijkt uit de marktscan dat het aantal cliënten in de AWBZ –zoals verwacht- toeneemt. Daarnaast is er in de intramurale verzorging en verpleging sprake van zwaardere indicaties. De Nza ziet een goede ontwikkeling in de AWBZ: de wachtlijsten zijn de afgelopen jaren verminderd.

Crisis
Bij de meeste zorgkantoren zijn echter de crisisprotocollen niet op orde, zo blijkt. Hierdoor kan het zijn dat cliënten niet goed geholpen worden wanneer zij een beroep done op de crisiszorg. Zorgkantoren moeten een regiodekkend crisisprotocol voor alle sectoren hebben, stelt de NZa. Zij zal de zorgkantoren hierop aanspreken.

Bron: NZa

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.