Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa houdt scherper toezicht op uitvoering AWBZ

De Nederlandse Zorgautoriteit let in 2010 extra op de service aan cliënten als het gaat om de uitvoering van de AWBZ. De NZa kijkt scherper hoe zorgkantoren controles uitvoeren op het toekennen van PGB's. Ook het toezicht op het verlenen van zorg in natura wordt aangescherpt.
NZa houdt scherper toezicht op uitvoering AWBZ

Zorgkantoren moeten in 2010 hoger scoren op het zogenaamde normenkader van de NZa, willen ze het eindoordeel ‘goed’ ontvangen. Dat staat in de brochure ‘Prestatiemeting AWBZ 2010’ die de autoriteit onlangs heeft gepubliceerd. Toezicht houden op de uitvoering van de AWBZ is één van de wettelijke taken van de NZa.

Bijbetalingen
Enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van 2009 zijn de extra toetsing op bijbetalingen door cliënten van intramurale instellingen. Ook moeten zorgkantoren budgethouders binnen zes weken na het inleveren van het verantwoordingsformulier informeren over de controle. De NZa let ook op het tijdig doorsturen van wijzigingsberichten aan het CAK in verband met de oplegging van de eigen bijdragen.

Dwangsom
Als een zorgkantoor onvoldoende scoort, geeft de NZa aanwijzingen en verbeterpunten. Volgt een zorgkantoor deze onvoloende op en voldoet het daarna nog niet aan de eisen, dan kan de NZa het bestuur met dreiging van een dwangsom dwingen om maatregelen te nemen, een boete geven of uiteindelijk bestuurlijk optreden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.