Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NU’91 telt tientallen meldingen van seksueel wangedrag

Verpleegkundigen en verzorgenden hebben tientallen ervaringen gemeld van seksueel grensoverschrijdend gedrag van cliënten bij de beroepsorganisatie NU'91. Het meldpunt hiertrekikmijngrens.nl heeft in ruim een maand 10.000 bezoekers gehad. Vanwege de ernst van de meldingen, wil NU'91 de beroepscode aanscherpen. De organisatie wil ook naar Justitie stappen om de beroepsgroep beter te beschermen.
NU'91 telt tientallen meldingen van seksueel wangedrag

Betasten, vragen om hulp bij masturberen, in bed trekken, seksuele verzoeken tijdens het wassen, pornofilms bekijken tijdens het katheteriseren. Het zijn enkele voorbeelden van ervaringen met patiënten in de zorg die zijn gemeld naar aanleiding van de campagne van NU ’91. Het klinkt bizar, maar het gebeurt regelmatig dat verpleegkundigen en verzorgenden te maken krijgen met seksuele verzoeken en seksueel onacceptabel gedrag van patiënten.

Inwilligen
Aanleiding van de campagne was het verhaal dat een 24-jarige stagiaire verpleegkunde vorige maand deed over een patiënt die haar vroeg hem seksueel te bevredigen. Haar collega’s gaven aan dat zij een dergelijk verzoek inwilligen omdat ze het zien als onderdeel van hun taak binnen de thuiszorg. Uit de meldingen blijkt dat deze situaties in alle sectoren van de zorg voorkomen, in alle provincies, en zowel bij studenten als ‘oude rotten in het vak’. Ook betreft het gedrag zowel mannelijke als vrouwelijke cliënten.

Aanscherpen
Seksuele handelingen kunnen nooit onderdeel zijn van het takenpakket van professionele verzorgenden en verpleegkundigen, stelt NU’91. Hoewel de campagne nog doorloopt, wil de beroepsorganisatie vanwege de ernst van de meldingen met een voorstel te komen om de Nationale Beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden aan te scherpen. Ook wil ze met zorgopleidingen overleggen hoe het thema ‘bespreken van en omgaan met de seksuele behoeften van cliënten’ in het lesprogramma ethiek kan worden opgenomen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NU’91/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.