Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NMa tijdelijk milder in toezicht op thuiszorg

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een principeakkoord met de brancheverenigingen in de zorg Actiz en BTN over een mildere vorm van mededingingstoezicht op de thuiszorg.
NMa tijdelijk milder in toezicht op thuiszorg

Dit blijkt uit een document in het bezit van het Financiële Dagblad. Het is voor het eerst dat de NMa een alternatieve toepassing van de mededingingswet afspreekt. Het akkoord komt voort uit de spanning die het optreden van de NMa recent in de zorgsector opriep. In september 2008 legde de NMa vijf thuiszorginstellingen een boete op vanwege kartelvorming. De instellingen toonden zich toen zeer verbolgen.

Schoon schip
Het akkoord, dat nog moet worden voorgelegd aan de leden van Actiz en BTN, bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste willen Actiz en de NMa een onafhankelijke commissie die moet beoordelen of zorginstellingen in de fout gingen. Als de commissie dat vindt, kan zij instellingen dwingen een vergoeding te betalen aan een fonds. De NMa ziet dan af van de gebruikelijke procedure. Mededingingsjuristen noemen dit een soort ‘schoon-schip-regeling’.

Wel en niet
Ten tweede hebben de NMa en Actiz een afspraak over een ‘complianceregeling’ voor de thuiszorg. Die moet de sector meer houvast bieden over wat wel en niet kan als het gaat om samenwerking. Actiz-leden gaan ervan uit dat de regeling meer ruimte zal bieden. Volgens de NMa zorgt de regeling er alleen voor dat thuiszorginstellingen niet onnodig voorzichtig worden.

Serieuze stappen
De regeling luidt een overgangsperiode in tot eind 2011. Tot dan geeft de NMa het toezicht op de sector minder prioriteit. Voorwaarde is wel dat de sector zelf serieuze stappen zet. Vanaf 2012 zal de NMa de thuiszorg weer behandelen als elke andere sector.

Strenger
Sinds 2004 is de Mededingingswet van toepassing op de zorgsector. De eerste jaren richtte de NMa zich vooral op voorlichting. Sinds twee jaar wordt er ook aan handhaving gedaan. Januari dit jaar kondigde de NMa per brief aan de concurrentieregels in de zorg juist strenger te gaan handhaven. Daarin stelde de mededingingsautoriteit onder meer dat ‘de tijd van voorlichting over de mededingingsregels aan de zorgmarkt voorbij is’. Voor de thuiszorg is nu echter een tussenweg gevonden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: het Financiële Dagblad/Foto: Koen Suyk/ANP

1 REACTIE

  1. De commissie kan instellingen dwingen een vergoeding te betalen aan een fonds…..
    En wie is daar de dupe van? Nou? Juist de patiënt en de directe zorgverleners! Of had de commissie het idee dat goed gesalarieerde directies en toezichthouders van thuiszorg instellingen zo’n boete van uit hun eigen zak zouden betalen. Er gebeurt te veel op de werkvloer zonder dat dáár iemand naar kijkt, de slechte arbeidsvoorwaarden zijn een enkele keer van invloed op de kwaliteit van het werk, helaas…. Als minder mensen meer werk moeten doen omdat dit voor de instelling gunstig is (voor o.a. het prestige om te laten zien hoeveel patiënten ze wel niet “hebben”) gaat dat 9 van de 10 keer ten koste van de verpleeg/verzorgtijd. Met boetes aan de instelling schieten we niets op, boetes aan de verantwoordelijkenbestuurders en direkties, persoonlijk, dat zou kunnen helpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.