Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa hervat strengere controle thuiszorg na botsing met ActiZ

Het akkoord over de aanpak van kartelafspraken in de thuiszorg is van de baan. Werkgeversorganisatie ActiZ koos gisteren voor de confrontatie met toezichthouder NMa. De NMA zal het intensieve onderzoek naar de thuiszorg, dat was bevroren, hervatten.
NMa hervat strengere controle thuiszorg na botsing met ActiZ

ActiZ en NMa hadden een regeling ontwikkeld om ‘oude kartelproblemen’ versneld af te wikkelen. Doel was ook om duidelijkheid te scheppen over mededinging en samenwerking in de zorg. De branche worstelt al jaren met de vraag wat wel en niet is toegestaan.

Miljoenen
In 2008 beboette de NMa thuiszorgbedrijven voor miljoenen wegens concurrentiebelemmerende afspraken. In het recente compromis beloofde zij boetes te beperken als de branche alle dubieuze afspraken zou melden. Het milde regime zou tot 2012 gelden.

Spijtig
De meeste leden van ActiZ wezen gisteren de moeizaam bereikte afspraken met de NMa af. Zij willen, aldus voorzitter Han Noten in NRC Handelsblad, ‘breed het debat aangaan’ over  mededinging, zorgkwaliteit en het belang van de cliënt. In het uiterste geval moet de rechter maar duidelijkheid scheppen. Noten, die zich sterk had gemaakt voor het compromis, betreurt dat. ‘Het is spijtig dat we de komende tijd geld spenderen aan juristen en rechtszaken in plaats van zorg.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NRC Handelsblad/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.