Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe Wmo moet gemeenten geruststellen

De wettekst van de nieuwe Wmo moest gemeenten afgelopen donderdag over de streep helpen om toch akkoord te gaan met de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten. Dat zei Directeur Generaal langdurige zorg Kees van der Brug gisteren tijdens de presentatie van het RVZ-rapport over ‘Gemeentezorg’. Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt vandaag, vrijdag 17 januari, een definitief besluit over de vervolgstappen in de transitie.
Nieuwe Wmo moet gemeenten geruststellen
Foto: ANP Roos Koole

Directeur generaal Kees van der Burg zei het RVZ-advies om gemeenten te belonen, als zij de instroom van cliënten naar intramurale instellen weten te beperken, interessant te vinden. Van der Burg reageerde afgelopen donderdag tijdens de presentatie van het RVZ-rapport “Gemeentezorg, randvoorwaarden voor een succesvolle decentralisatie van langdurige zorg”.  Hij wil voor de beloning van gemeenten ook de zorgverzekeraars en zorgkantoren betrekken. Dat staat op de website van Zorgvisie. De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) oppert in haar rapport de optie van een beloningssysteem voor gemeenten. Volgens de Raad kan daarvoor het extra geld voor de wijkverpleging en de sociale wijkteams (250 miljoen euro) worden gebruikt.

 

Zie ook het interview van Zorg+Welzijn met RVZ-lid Johan Mackenbach over het rapport: “Gemeentezorg”

 

Van der Burg ging ook in op de uitkomst van de ledenraadpleging van de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG over de nieuwe Wmo. Dat onderzoek liet zien dat 67 procent van de gemeenten niet instemt met de huidige plannen voor de Wmo. ‘Uit de ledenraadpleging blijken twee dingen’, volgens Van der Burg. Hij neemt een andere invalshoek dan de afwijzing van de huidige Wmo-plannen: ‘Ten eerste willen gemeenten de nieuwe verantwoordelijkheden op zich nemen. Ten tweede blijkt dat er zorgen zijn over de randvoorwaarden van de uitvoering daarvan. Ik hoop dat we met de nieuwe wettekst die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd een deel van deze zorgen kunnen wegnemen.’ Het bestuur van de VNG besluit vrijdag aan het eind van de middag over eventuele vervolgstappen of dat de VNG mee gaat in de “afwijzing” van de leden.

Sociale samenhang

Van der Burg ging ook in op het idee om een verdeelmodel voor het Wmo-budget te maken op basis van sociale samenhang in wijken. ‘Sociale samenhang is misschien wel een ondergewaardeerd gegeven waarmee we veel kunnen doen. Het zal echter ingewikkeld zijn om dit te meten en de verschillen tegen elkaar af te zetten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.