Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe regeling chronisch zieken en gehandicapten

Vanaf 2009 komt er een nieuwe compensatieregeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Er komt een vaste toelage en de eigen bijdrage AWBZ gaat omlaag.
Nieuwe regeling chronisch zieken en gehandicapten

Het kabinet stelt hiervoor 1,7 miljard euro beschikbaar. De nieuwe regeling komt in de plaats van de aftrekpost buitengewone uitgaven. Er is namelijk gebleken dat slechts de helft van de doelgroep hiervan gebruik maakte.

Vaste toelage
Met de nieuwe regeling wil het kabinet de extra zorgkosten van chronisch zieken en gehandicapten compenseren. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen in 2009 een vaste toelage, variërend van 100 tot 450 euro per jaar, afhankelijk van het zorggebruik.

Eigen bijdrage
Daarnaast wordt hun eigen bijdrage AWBZ verlaagd. Bovendien blijft er een beperkte ‘fiscale regeling voor specifieke uitgaven’ bestaan. Hieronder vallen bijvoorbeeld voorgeschreven medicijnen, bepaalde hulpmiddelen of vervoer van zieken of gehandicapten.

Algemene compensatie
Daarnaast komt er ook een algemene inkomenscompensatie voor ouderen en arbeidsongeschikten: respectievelijk gemiddeld 150 euro en 225 euro per jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.