Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe indicatiewijzer CIZ

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft een nieuwe versie van de Indicatiewijzer uitgebracht. Het is een toelichting op de beleidsregels voor het indiceren van AWBZ-zorg. De AWBZ is per 1 januari 2010 veranderd.
Nieuwe indicatiewijzer CIZ

De wijzigingen in de nieuwste versie van de CIZ Indicatiewijzer gaan onder meer over de besluiten over palliatieve terminale zorg. Extramurale indicatiebesluiten voor cliënten in de terminale levensfase blijven voortaan geldig tot de cliënt is overleden. Intramurale indicatiebesluiten die worden afgegeven voor palliatieve terminale zorg blijven 5 jaar geldig.

Begeleiding
Ook is er een aanpassing van de maximale omvang van het mogelijk aantal dagdelen per week dat ouders, gebruikelijke zorgers of mantelzorgers vrij kunnen zijn van de zorg voor cliënten tot 23 jaar. Voor toegang tot de functie Begeleiding voor kinderen van 0 tot 12 maanden met een somatische
aandoening is een ander instrument ontwikkeld. Bij deze jonge kinderen is het namelijk niet altijd mogelijk om te bepalen of sprake is van matige of ernstige beperkingen op de terreinen die toegang geven tot de functie Begeleiding.

Motivering
In de CIZ Indicatiewijzer wordt uitgelegd hoe het indicatieonderzoek wordt uitgevoerd, welke informatie van belang is en hoe deze wordt gewogen in de context. Ook maakt de wijzer duidelijk hoe de informatie leidt tot een indicatiebesluit met type(n) zorg, zorgomvang en zorgduur. In specifieke situaties kunnen de regels uit de Indicatiewijzer ook worden gebruikt als motivering van een CIZ-indicatiebesluit. Dit gebeurt als de beschrijving van de Beleidsregels te abstract is.

Aanvraag

Cliënten kunnen vanaf 4 januari ook digitaal een aanvraag indienen via de website van het CIZ. Onder de AWBZ-zorg valt persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding, verblijf in een instelling en behandeling.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: CIZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.