Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe hoogleraar wil af van versnippering jeugdzorg

Er is voldoende sprake van innovaties in de jeugdzorg, maar de sector profiteert daar te weinig van. Dit zegt de nieuwe bijzonder hoogleraar Tom van Yperen in zijn oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat zich in zijn functie bezighouden met monitoring en innovatie in de zorg voor jeugd.
Nieuwe hoogleraar wil af van versnippering jeugdzorg
Foto: ANP Photo

Volgens Van Yperen vallen succespraktijken en achterblijvende prestaties in de zorg voor jeugd nu nog onvoldoende op doordat de monitoring op resultaten gebrekkig is. De hoogleraar vreest dat de versnippering in verbeterinitiatieven alleen maar toeneemt door de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten.

Collectieve ambities

Van Yperen hoopt dat praktijkwerkers, hun organisaties en gemeenten flink aan de slag gaan om collectieve ambities te formuleren en verbeteracties door te voeren die gebaseerd zijn op nieuwe ideeën, praktijkervaring en landelijk beschikbare kennis. Verbetering van onderop is van meerwaarde, vindt Van Yperen, maar als het daarbij blijft, remt het de vooruitgang.

Leerstoel


De leerstoel ‘Monitoring en innovatie zorg voor jeugd’
is door het Nederlands Jeugdinstituut gevestigd bij de Rijksuniversiteit Groningen, op het domein van de Orthopedagogiek aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Belangrijk doel van de leeropdracht is via onderzoek, onderwijs en samenwerking met het veld bij te dragen aan het realiseren van de benodigde meet- en verbeterbeweging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.