Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw Wmo-bedrijf voor dagbesteding en integrale zorg

Zorgorganisaties Ipse de Bruggen, Vierstroom en zorg ondersteunend bedrijf Assist willen een zelfstandig Wmo-bedrijf oprichten voor integrale zorg en dagbesteding voor kwetsbare ouderen en mensen met een beperking, die door de overgang naar de nieuwe Wmo-zorg via de gemeente krijgen. ‘De kans is aanwezig dat er personele gevolgen zijn’, volgens een woordvoerder van Ipse de Bruggen.
Nieuw Wmo-bedrijf voor dagbesteding en integrale zorg
Foto: ANP Roos Koole

De zorgorganisaties willen met de oprichting van een zelfstandig bedrijf efficiëntere zorg en ondersteuning bieden, in de wijk of thuis. Daarnaast willen zij ‘continuïteit bieden van zorg en begeleiding aan onze cliënten bij de overgang naar gemeenten,’ zegt woordvoerster Patricia Pol van Ipse de Bruggen. Vanaf 1 januari 2015 gaan de ambulante woonbegeleiding en de dagbesteding van de AWBZ over naar de Wmo. ‘Het is nu nog niet bekend wat de nieuwe werkwijze voor personele gevolgen zal hebben. We zijn momenteel nog aan het berekenen wat de consequenties zijn van het nieuwe overheidsbeleid. Dat er consequenties zullen zijn, staat wel vast. Ons streven is om gedwongen ontslagen te voorkomen.’

Integrale zorg

Om burgers met een ondersteuningsvraag te kunnen begeleiden, hebben drie organisaties de handen ineen geslagen. Zorgorganisaties Ipse de Bruggen (gehandicaptenzorg), Vierstroom (ouderenzorg) en Assist – inrichten van zorg ondersteunende processen – zetten de integrale zorg een in apart bedrijf om in te spelen op de overgang van de begeleiding van AWBZ naar Wmo.

Contractering

Hoe de contractering door gemeenten in zijn werk gaat is nog niet duidelijk. Woordvoerder Pol: ‘Ipse De Bruggen heeft in de regio Zuid Holland te maken met veertien kerngemeenten. Elke gemeente bepaalt straks zelf hoe ze de zorgvraag wil contracteren. En of ze wil aanbesteden of niet. ‘Wij hebben de kennis, de panden en de kwaliteit voor ambulante woonbegeleiding en dagbesteding in huis. Maar we weten niet hoe de gemeenten daarmee om willen gaan. Dat zal begin volgend jaar duidelijk moeten worden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.