Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nationaal Hitteplan is weer van kracht

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte. Vandaag is het Nationaal Hitteplan ingegaan. Het RIVM roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen.
ice-lemon-drank
Het RIVM roept op om extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen. - Foto: Adobestock

Het Nationaal Hitteplan in van kracht voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekend gemaakt. De maatregel moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken.

Het RIVM roept op om in de betreffende provincies extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen. Het gezondheidsinstituut adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, te smeren met zonnebrandcrème, lichamelijke inspanning ’s middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Kleine kinderen, ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Weet jij wat je moet doen voor jouw cliënten bij extreem warm weer. Hier zijn enkele tips>>

Ook het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. ‘Voor hen brengt de extreme warmte risico’s met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat vooral voor ouderen levensbedreigend kan zijn.’ Ouderen hebben minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. ‘Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn.’

Wat houdt het Nationaal Hitteplan in? Lees hierover meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.