Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MOgroep: ‘Lichte ondersteuning burger is uit beeld’

De transitie naar gemeenten is op dit moment een verschuiving van zorgtaken op de oude manier. Met nóg meer bureaucratie, ingewikkelde aanbestedingsprocedures, protocollen, modellen en regels voor het sociaal domein, zo reageert de MOgroep op het regeringsbeleid.
MOgroep: ‘Lichte ondersteuning burger is uit beeld’
Foto: ANP

De dagelijkse lichte ondersteuning voor burgers is buiten beeld geraakt, en die burger staat straks met z’n participatieopdracht in de kou. Het kabinet en de gemeenten zouden juist meer moeten investeren in transformeren, niet in repareren.

Wijk

Transformeren betekent niet hetzelfde als zorgprofessionals ‘naar de wijk’ halen. Het gaat om nieuwe oplossingen, om slim samenwerken en versterken van de in de wijk al aanwezige burgerkracht en expertise van het sociaal werk.

Preventie

De ondersteuning dichtbij de burger legt het nu al af tegen steeds meer aanvullende maatregelen op de nieuwe wetgeving, stelt de MOgroep. Preventief werken en sociaal werk in de buurt staat bij de transities onder druk. Terwijl preventie juist een belangrijke rol speelt.

Participatie

Want, participatie moet wel kúnnen, vindt de MOgroep. Er zijn kwetsbare burgers die altijd een vorm van steun nodig zullen houden. Door fysieke en psychosociale problemen, armoede en schulden, lopen ze het risico buiten de boot te vallen. Deze burgers hebben goede professionals nodig. Dat werkt preventief en dan krijgt de term ‘regeren is vooruitzien’ inhoud.

Ondersteuning

De MOgroep roept kabinet en politiek op om – aansluitend op het advies van de Gezondheidsraad – een stimuleringsprogramma Maatschappelijke ondersteuning mogelijk te maken. Zo’n programma moet het sociaal werk en daarmee de transformatie een solide basis geven. Zodat ondersteuning van kwetsbare burgers echt van de grond komt.

Meer reacties lezen op Prinsjesdag? Ga hier naar het dossier Prinsjesdag 2014 voor meer artikelen over het regeringsbeleid van 2015>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.