Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MOgroep: ‘AWBZ-compensatie moet geoormerkt’

De MOgroep Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening roept de Tweede Kamer en staatssecretaris Bussemaker op maatregelen te nemen ter compensatie van de AWBZ-pakketmaatregel. 'Uit onderzoek blijkt dat gemeenten nog nauwelijks alternatieven hebben georganiseerd voor burgers die de AWBZ-indicatie verliezen', aldus de MOgroep.
MOgroep: 'AWBZ-compensatie moet geoormerkt'

Deze week wordt in de Tweede Kamer de VWS-begroting behandeld. De MOgroep W&MD wil dat de extra 127 miljoen die de gemeenten ter compensatie krijgen wordt geoormerkt. Dit om te voorkomen dat het geld wordt gebruikt om bezuinigingen op te vangen. Ook moet er een stimuleringsregel komen voor gemeenten en welzijnsorganisaties die wél concreet aan de slag gaan met het ontwikkelen van nieuwe voorzieningen.

Vereenzamen
De MOgroep verwacht dat 60.000 kwetsbare mensen hun indicatie verliezen. Gemeenten moeten dat opvangen en compenseren, anders komen deze mensen de deur niet meer uit. Ze vereenzamen en gaan snel achteruit, waardoor ze alsnog een beroep zullen doen op de zwaardere AWBZ-zorg, aldus de branchevereniging.

Steun
De mantelzorgers en vrijwilligers moeten kunnen rekenen op voldoende steun, vindt de MOgroep. Daarnaast zijn er collectieve voorzieningen nodig, zoals praktische hulpdiensten  en wijkvoorzieningen voor dagactiviteiten en ontmoeting. Vooral voor licht dementerende ouderen zijn voldoende uren begeleiding en activiteiten, structuur en zorg nodig.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: MOgroep/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.