Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie boos over CPB-berekening van het pgb

Het ministerie van Economische Zaken heeft een boze brief gestuurd naar het Centraal Planbureau (CPB) over de berekeningen van het persoonsgebonden budget (pgb). Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover maandag in De Telegraaf.
Ministerie boos over CPB-berekening van het pgb

Het CPB rekende de ingrepen van het kabinet door op verzoek van de oppositie en concludeerde dat die minder opleveren dan gedacht. EZ verwijt het CPB onder meer dat de cijfers niet ter inzage naar het ministerie van Volksgezondheid zijn gestuurd.

Knoeiwerk
De Telegraaf meldt dat het onafhankelijke planbureau, geleid door PvdA-prominent Coen Teulings, wordt beschuldigd van knoeiwerk en vooringenomenheid. Teulings wordt in de brief van de hoogste ambtenaar van minister Maxime Verhagen (CDA) verweten dat zijn CPB, dat als gezaghebbend geldt en kabinetsplannen doorrekent, slecht werk heeft geleverd met het zorgonderzoek, aldus de krant.

Vraagtekens
EZ plaatst ook vraagtekens rond het naar buiten komen van de cijfers. Ze werden niet aan de gehele Tweede Kamer gestuurd, maar slechts aan GroenLinks, een van de oppositiepartijen die het CPB hadden verzocht de maatregelen door te rekenen.

Schadelijk
De ChristenUnie erkent dat GroenLinks het rapport ontving en heeft doorgestuurd aan de andere partijen. ‘Dat had netter gekund. Maar wat nu gebeurt is schadelijk. De onafhankelijke instituten worden in het verdachtenbankje gezet. En dat terwijl het kabinet zelf ook selectief shopt en cijfers uit de doorrekening gebruikt die wel goed uitkomen’, stelt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (CristenUnie).

Afspraak
Linda Voortman (GroenLinks) meldt dat de cijfers volgens afspraak naar de andere partijen zijn doorgestuurd. ‘We mogen niet hopen dat de cijfers anders worden doordat het ministerie ze vooraf heeft ingezien. Het CPB is juist ingeschakeld om onafhankelijke cijfers te krijgen.’ De VVD wil inhoudelijk niet reageren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Telegraaf/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.