Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder meldingen over bijbetalingen AWBZ

Het aantal mogelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ neemt af. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Veel meldingen bleken een misverstand en geen overtreding.
Minder meldingen over bijbetalingen AWBZ
Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

In 2010 en 2011 ontving de organisatie meer dan 450 meldingen van bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen die bijvoorbeeld zelf hun toiletpapier of voeding moesten betalen, terwijl de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) dat zou moeten vergoeden. In 2012 ontving de NZa nog 60 meldingen.

Misverstand

Veel meldingen bleken een misverstand en geen overtreding, maar toch moest de zorgwaakhond in totaal zeven AWBZ-organisaties op de vingers tikken. Zes daarvan hebben hun gedrag inmiddels aangepast en de bewoners gecompenseerd, aldus de NZa. Dat zijn Stichting Saffier, de Residentiegroep, verpleeghuis De Hartkamp (Stichting Carinova Woongroep), verpleeghuis De Hooghe Clock (Stichting Vivent), Zorgcentrum Oudergaard (Stichting Inovum) en Osira Amstelring.

Recht

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een schoon lijf, een schone kamer en verantwoorde voeding. De zorginstelling moet zorgen voor verzorgingsproducten als latex handschoenen en toiletpapier, voor voldoende gevarieerd en gezond eten en drinken en voor schoon linnengoed. Voor aanvullende diensten zoals de kapper of een tv-abonnement mag de instelling wel een aparte bijdrage vragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.