Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder klanten bij voedselbank

Het aantal mensen dat gebruik maakt van voedselhulp van de voedselbank is vorig jaar gedaald. Die daling heeft volgens de organisatie vooral te maken met ander beleid.

Terwijl uit recente cijfers van het CBS en het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal mensen dat in langdurig armoede leeft groeit, daalde het aantal mensen bij de voedselbank met 6 procent. Aan het einde van 2015 telde de voedselbank 88.000 klanten.

Strenger

Die daling heeft vooral te maken met ander beleid. De voedselbanken hebben in 2015 strenger gelet op de termijn dat mensen van de hulp gebruik mogen maken. Dat mag maximaal drie jaar. In 2015 was slechts 5 procent drie jaar of langer klant. In 2014 was dat nog 24 procent. Voedselbanken zijn ook nauwer gaan samenwerken met schuldhulpverleners en curatoren. Hierdoor wordt beter gelet op de toelatingscriteria.

Dossier schuldhulpverlening

dossier schuldhulpverleningSociaal werkers die in de frontlinie staan van de maatschappelijke ondersteuning zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem en de schuldenprblematiek die zij steeds vaker bij cliënten tegenkomen.
Lees meer over schuldhulpverlening in dit dossier >>

Eigen benen

De cijfers worden pas sinds 2013 geregistreerd. ‘De eerste bank was er in 2002. Sinds die tijd is het aantal enorm gegroeid. Er is nu voor het eerst sinds lange tijd sprake van een daling van het aantal klanten. Maar het beleid van de banken is er ook op gericht om mensen zo snel mogelijk weer op eigen benen te krijgen. Dat heeft effect’,  aldus een woordvoerster.

Voedselpakket

De voedselbanken bedienen klanten in meer dan 95 procent van alle gemeenten in Nederland. Voedselbanken zijn steeds beter in staat om de voedselpakketten te vullen. Gemiddeld worden wekelijks twintig basisartikelen in een noodpakket verwerkt. Daarbij zit ook steeds vaker groente en fruit.

Kans op Z+W congreskaarten

In september 2016 organiseren we het Zorg + Welzijn jaarcongres. Om het programma zo goed mogelijk te laten aansluiten op wat jij nodig hebt en interessant vindt, leggen we je een vragenlijst voor. Invullen kost een paar minuten en bovendien maak je kans op gratis kaarten voor dit congres.
Vul hier de vragenlijst in >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.