Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Minder kinderen mishandeld bij Koranlessen’

Het aantal gevallen van mogelijke kindermishandeling tijdens Koranlessen in de gemeente Den Haag is in 2010 flink afgenomen. Wethouder Karsten Klein (Jeugd en Gezin) vindt ‘elk signaal er nog een te veel, maar het aanspreken van docenten en leerkrachten heeft wel tot zichtbaar resultaat geleid.’
'Minder kinderen mishandeld bij Koranlessen'

De gemeente heeft in 2010 zes signalen ontvangen van gevallen waarbij kinderen zouden worden geslagen door leraren tijdens Koranlessen. Dat schrijft het college zaterdag in een brief aan de gemeenteraad. De raad riep het college in april 2009 op onderzoek te doen naar verhalen over het slaan van kinderen tijdens Koranlessen. De GGD signaleerde in een half jaar tijd 53 gevallen en sprak van een patroon. In totaal vier gevallen deed het advies-Meldpunt Kindermishandeling (AMK) ook aangifte.

Anoniem

In 2010 is Justitie in geen van de zes mogelijke gevallen overgegaan tot vervolging. Dit bleek lastig omdat ouders van geslagen kinderen anoniem wilden blijven of omdat de bewijslast niet rond te krijgen was. De betrokken moskeebesturen hebben wel aangegeven het slaan tijdens Koranlessen te veroordelen en hun maatregelen getroffen.

Onrecht
De gemeente heeft het protocol bij signalering van gevallen van mishandeling uitgebreid. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ondersteunt ouders die vermoeden dat hun kind onrecht wordt aangedaan bij het aanspreken van de docent of het bestuur van de instantie of zelfs het weghalen van het kind uit de onveilige omgeving. Als dit niet lukt, meldt de JGZ een geval standaard bij het AMK.

Onacceptabel
De helft van de signalen van kindermishandeling in 2009 had betrekking op lessen die werden gegeven onder verantwoordelijkheid van de El Islam-moskee. Na gesprekken met burgemeester Jozias van Aartsen stelde het moskeebestuur dat kindermishandeling onacceptabel is en zegde alle medewerking en openheid toe. In 2010 zijn er geen signalen meer ontvangen met betrekking tot de El Islam-moskee.

Typisch Haags
Wethouder Karsten Klein (Jeugd en Gezin) laat zaterdag weten dat ‘elk signaal er nog een te veel is. Maar het aanspreken van docenten en leerkrachten heeft wel tot zichtbaar resultaat geleid.’ Klein wil deze stevige aanpak doorzetten. Hij beklemtoont overigens dat het ‘geen typisch Haags probleem’ is. De overheid gaat binnenkort verder landelijk onderzoek doen naar kindermishandeling buiten de huiselijke sfeer. Hierbij wordt de Haagse aanpak als voorbeeld genomen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

1 REACTIE

  1. Goed dat Den Haag hier ook aandacht aan besteedt. In Rotterdam staat dit onderwerp al sinds 2005 hoog op de agenda, in onderzoek en activiteiten. Een van de uitkomsten hiervan is een scholingstraject voor moskeedocenten op het terrein van pedagogiek en didactiek, dat door Rijk en gemeente mogelijk is gemaakt en wordt uitgevoerd door SPIOR en de Hogeschool Rotterdam. Naast de ‘Haagse aanpak’ is er dus ook de ‘Rotterdamse aanpak’ om als voorbeeld te nemen in landelijk onderzoek. Marianne Vorthoren, SPIOR

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.