Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Minder geld jeugdzorg naar gelovige gemeente’

Gemeenten die in het verleden weinig beroep hebben gedaan op jeugdzorg, zoals die in de Biblebelt, krijgen vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk dan andere gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur, dat zich baseert op gegevens van accountantskantoor Deloitte.
'Minder geld jeugdzorg naar gelovige gemeente'
Foto: ANP Xtra

Gemeenten in de streng gereformeerde Biblebelt krijgen bijvoorbeeld weinig geld omdat zij problemen met jongeren zelf oplossen en dus niet vaak een beroep hebben gedaan op jeugdzorg, schrijft Binnenlands Bestuur vrijdag. Een gemeente als Bunschoten krijgt maar 402 euro per jongere, terwijl het landelijk gemiddelde op 919 euro ligt. Landgraaf krijgt daarentegen 1197 euro.

Is het overhevelen van jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari 2015 verantwoord? De Transitiecommissie vindt van niet. Zij stelden vijf voorwaarden voor een “zachte landing” van de jeugdzorg voor, maar daar blijken veel gemeenten nog niet  aan te voldoen. Lees meer

Rijke gemeenten

Volgend jaar wordt een aantal taken van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten, zoals jeugdzorg. De exacte verdeling van het geld voor de extra taken is nog niet bekend. Maar gemeenten die er financieel toch al slecht voorstaan, lijken er slecht vanaf te komen, aldus Binnenlands Bestuur. Rijkere gemeenten hebben juist het meeste voordeel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.