Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Miljoenenboete NMa voor thuiszorginstellingen

Thuiszorginstellingen Stichting Careyn Zuwe Aveant en de Stichting Vierstroom krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boetes opgelegd van respectievelijk ruim 1,3 miljoen euro en 3 miljoen euro voor het overtreden van de mededingingsregels. Dat maakte de NMa vrijdag bekend.
Miljoenenboete NMa voor thuiszorginstellingen

De twee instellingen werkten eerder samen binnen Caraat. Bij de ontvlechting van de samenwerking maakten de twee volgens de NMa vergaande afspraken om de onderlinge concurrentie te beperken via marktverdeling. ‘Een ernstige overtreding van de Mededingingswet’, aldus de NMa. Vierstroom had al een sterke positie op de markt in Midden-Holland, zodat nieuwkomer Careyn geen kans kreeg.

Bewijs
In een andere zaak ontsprong de Stichting Viersprong de dans. De NMa vond daar onvoldoende bewijs om een boete op te leggen aan thuiszorginstellingen Stichting Florence, Stichting Vierstroom en de Stichting Thuiszorg Groot Rijnland (nu Stichting ActiVite).

Dupe
Vooral Vierstroom reageert boos op de ‘onrechtvaardige’ boete. De klanten zullen de dupe worden, voorspelt de stichting in een reactie. ‘Met drie miljoen euro kun je vijftig verpleegkundigen aan het werk zetten.’ Beide thuiszorgorganisaties kondigen aan de boetes te zullen aanvechten.

Terugschakelen
De kartelwaakhond laat verder weten dat de thuiszorg niet langer prioriteit is. De NMa vindt dat de sector genoeg slagen heeft gemaakt. ‘Dat betekent dat we terugschakelen naar het normale toezicht’, aldus waarnemend voorzitter Henk Don. Wel waarschuwt hij dat als er toch nog misstanden worden aangetroffen, hoge boetes dreigen.

Failliet
Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de NMa rekening gehouden met de financiële draagkracht van de instellingen; die mogen niet failliet gaan als gevolg van een boete van de NMa.

Boetes
Vorig jaar legde de NMa in totaal voor 137,3 miljoen euro aan boetes op. De hoogste boete die de mededingingsautoriteit ooit uitdeelde is de 93,6 miljoen euro voor kartelvorming bij de grond-, weg- en waterbouw in 2005. Een meelkartel kreeg vorig jaar 81 miljoen euro boete om de oren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stockxchng

2 REACTIES

  1. Al jaren de Kartelscriminele belangenverstrengeling die mede Provincies en Gemeenten in stand worden gehouden. Nu worden ze eindelijk aangepakt maar moet ook Provincies en Gemeenten worden aangepakt voor Genocide in de Gezondheidszorg.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.