Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt voor ouderen die moet verhuizen

Er komt een landelijk meldpunt voor ouderen en andere mensen in een zorginstelling die gedwongen moeten verhuizen. Ook kunnen mensen zich melden die een verhuizing vrezen en daarom niet precies weten wat ze moeten doen.
Meldpunt voor ouderen die moet verhuizen
Foto: ANP

Dat maakten de Patiëntenfederatie NPCF en het Nationaal Ouderenfonds woensdag bekend. Zij beginnen het meldpunt (0900-6080100) in samenwerking met ouderenkoepel CSO. Aanleiding is de sluiting van veel verpleeg- en verzorgingshuizen de komende jaren omdat ouderen steeds langer op zichzelf moeten blijven wonen.

Onrust

Dat zorgt volgens een woordvoerster van de NPCF voor veel onrust onder ouderen die in een zorginstelling wonen. Met het meldpunt willen de organisaties knelpunten inventariseren en die bij de overheid onder de aandacht brengen. ‘We krijgen al signalen van ouderen die niet weten waar ze aan toe zijn, en die bang zijn uit hun vertrouwde omgeving weg te moeten. Het is van groot belang dat we weten wat er speelt zodat er iets aan gedaan kan worden’, zegt Wilna Wind, directeur van de NPCF

Impact

Directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds zegt precies te willen weten wat de impact voor ouderen is en hoe ze worden begeleid. ‘We willen weten van wie ouderen informatie krijgen, waar ze terecht kunnen met hun vragen, welke zorgen ze hebben en waar ze tegenaan lopen.’ Volgens bureau Berenschot sluiten de komende 5 jaar naar verwachting ongeveer 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daardoor moeten duizenden ouderen verhuizen.

Het bij elkaar houden van oudere echtparen waarvan er één naar een verpleeghuis moet, is moeilijker dan het lijkt. ‘Niet iedere partner heeft er behoefte aan om bijvoorbeeld ook op een gesloten afdeling te gaan wonen’, zegt een woordvoerster van Actiz. Lees hier meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.