Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Melden van kindermishandeling moet duidelijker’

Voor psychologen zou duidelijker moeten zijn wanneer zij vermoedens van kindermishandeling kunnen melden bij andere instanties. Zo reageren PvdA en CDA in de Tweede Kamer op de berisping van een psychologe uit West-Brabant door het regionaal tuchtcollege in Eindhoven omdat zij haar beroepsgeheim heeft geschonden.
'Melden van kindermishandeling moet duidelijker'

De vrouw deelde vertrouwelijk informatie met de politie, omdat zij vreesde dat haar cliënte en de kinderen van die cliënte slachtoffer van huiselijk geweld waren. Zonder op dit individuele geval in te kunnen gaan, vindt CDA’er Mirjam Sterk dat minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin er de geestelijke gezondheidszorg op aan zou moeten spreken als het beroepsgeheim aanpak van kindermishandeling in de weg staat.

Hij zou dat moeten doen als nog meer psychologen bij een melding het tuchtcollege op hun dak krijgen. Haar PvdA-collega Jeroen Dijsselbloem vindt dat de zorgplicht van hulpverleners voorrang heeft boven het beroepsgeheim.

Grijs gebied
Volgens de PvdA’er bestaat er nu nog een grijs gebied als het gaat om de melding van mishandeling. Daarom zou een meldcode zoals artsen die al hebben een uitkomst zijn. Net als het CDA vindt hij dat de verplichting tot een meldcode waar het kabinet aan werkt zou moeten gelden voor alle zorgverleners die met kinderen te maken hebben. Voor artsen geldt dat het belang van het kind zwaarder weegt dan het beroepsgeheim, schreef Rouvoet vorige week nog aan de Kamer.

‘Vergaande uitspraken’

Over de psychologe uit West-Brabant oordeelde het tuchtcollege dat ze het vertrouwen in haar beroepsgroep ernstig heeft beschadigd. Volgens het college deed de vrouw ‘zeer vergaande uitspraken’, die zij op basis van haar onderzoek ‘volstrekt niet kon verantwoorden’ en die voor de man van haar cliënte ‘zeer schadelijke gevolgen zouden kunnen hebben’.

Aangifte
In 2005 kreeg de psychologe een echtpaar in haar praktijk voor een relatietherapie. De vrouw kwam diverse malen op consult, haar man slechts één keer. De vrouw vertelde dat zij mishandeld werd door haar man, waarvan zij later aangifte deed bij de politie. Bij deze aangifte legde de vrouw een rapport van haar psychologe voor, dat de hulpverleenster later toelichtte aan de politie.

Arrestatie

In 2006 werd de man opgepakt door de politie. Na zes weken werd hij vrijgelaten. De zaak is nog niet voor de rechter geweest. Het is niet bekend of dat nog zal gebeuren. Wel heeft de echtgenoot de kwestie voorgelegd aan het tuchtcollege. Na de arrestatie van de man zijn de kinderen bij hun moeder gaan wonen, waar zij nog steeds verblijven.

‘Geen verrassing’

‘De uitspraak is geen verrassing’, zei een woordvoerder van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Volgens hem had de psychologe er beter aan gedaan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in te schakelen, in plaats van haar informatie met de politie te delen. Dat lag namelijk wel binnen haar bevoegdheden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.