Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meldcode beschermt tegen tuchtzaken

Kinder- en jeugdartsen hoeven niet bang te zijn voor klachten over meldingen van kindermishandeling, als ze zich maar aan de meldcode houden. De meldcode kindermishandeling blijkt kinderartsen te beschermen tegen tuchtzaken over onterechte meldingen.
<p>De politiek moet het mogelijk maken dat vertrouwensarts 24 uur bereikbaar is</p>
De politiek moet het mogelijk maken dat vertrouwensarts 24 uur bereikbaar is - Foto: ANP XTRA

Jaarlijks hebben zo’n 118.000 kinderen te maken met mishandeling. Artsenorganisaties willen dat mishandeling nog beter wordt gesignaleerd en opgepakt. Dat bepleiten artsenorganisaties in een brief aan de Kamercommissie. Samenwerking tussen verschillende artsengroepen en de Veilig Thuis-hulpverlening is belangrijk. Artsen moeten sneller advies vragen bij de vertrouwensarts van Veilig Thuis. Dat is het regionale advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling dat niet alleen ondersteuning aan slachtoffers geeft, maar ook advies aan professionals die signalen opvangen. De politiek moet het bovendien mogelijk maken, aldus de artsen, dat in elke gemeente 24/7 een vertrouwensarts bereikbaar is.

Werk jij in de jeugdzorg, het onderwijs, de maatschappelijke ondersteuning, de ggz of de kinderopvang? Dan val je onder de wet Verplichte Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Wat doet het AMHK voor jou wanneer je mishandeling signaleert? Lees hier meer>>

Meldcode

Kinder- en jeugdartsen hoeven niet bang te zijn voor klachten over meldingen die ze doen, als ze zich maar aan de meldcode houden. Dat blijkt uit een onderzoek naar tuchtrechtelijke uitspraken over kindermishandeling tussen 2001 en 2013. De onderzoekers analyseerden 76 klachtonderdelen uit 33 tuchtzaken die betrekking hadden op een melding van kindermishandeling of een vermoeden daarvan. Zolang de kinderartsen zich aan de KNMG-meldcode ‘Kindermishandeling en huiselijk geweld’ hadden gehouden, werd de klacht ongegrond verklaard door het tuchtcollege.

Het begeleidingsprogramma “VoorZorg” voor laag opgeleide, jonge zwangere vrouwen voorkomt kindermishandeling. Dat is de conclusie uit het promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Jamila Mejdoubi aan het VUmc. Lees meer>>

Signaleren

De deskundigheid van huisartsen, kinder- en jeugdartsen moet wel worden verbeterd om de signalen van mishandeling beter te zien, vinden de artsenorganisaties. Door meer scholing en praktische ondersteuning, bijvoorbeeld bij programma’s voor preventie en voorlichting aan ouders van risicogroepen. Brancheorganisatie van artsen KNMG heeft daarom een zogenoemd competentieprofiel ontwikkeld; het thema is opgenomen in diverse artsenopleidingen en vervolgopleidingen.

Er is nog te weinig resultaat geboekt in het voorkomen van kindermishandeling. En ook in de veiligheid voor kinderen die zijn mishandeld. Dat concluderen de Kinderombudsman en het Kinderrechtencollectief. Lees meer>>

1 REACTIE

  1. Is er weleens onderzoek gedaan naar kindermishandeling met betrekking tot het schenden van rechten en belangen door Jeugdzorgwerkers, dus zij die kinderen moeten beschermen, in dienst van een overheidsinstelling en dus de eed of gelofte hebben afgelegd naar de voor haar/hem geldende professionele standaard, met name de gedrags- en beroepsregels.
    Uit de onderzoeken van de Commissie Samson en de Kinderombudsman blijkt dat het schenden van de rechten en belangen van kinderen door Jeugdzorgwerkers veelvuldig voorkomt met grote gevolgen voor het kind en zij dus de algemene tuchtrechtnorm overtreden door het nalaten van het beroepsmatig handelen.
    Vreemd is het dan dat de advocaat van Jeugdzorg verzoekt om een zaak af te wachten bij het Tuchtcollege of het Tuchtcollege beslist deze zaak in behandeling te nemen. Het betreft hier zaken voordat het Tuchtrecht werd ingesteld. Dit betekent dat Jeugdzorg vrijuit gaat voor alle feiten die zij hebben gepleegd met betrekking tot de rechten en belangen van kinderen op grond van het IVRK en het EVRM dus onschendbaar is tot 1 januari 2014 en Jeugdzorg hiermee onder haar verantwoording uitkomt als Overheidsinstantie en de onderzoeken van de Commissie Samson en die van de Kinderombudsman voor niets zijn gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.