Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste discriminatie vanwege leeftijd

Een op de tien Nederlanders voelt zich in gediscrimineerd vanwege zijn of haar leeftijd. Discriminatie vanwege etnische herkomst, wordt door minder mensen ervaren: acht procent van de bevolking. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Meeste discriminatie vanwege leeftijd
Foto: ANP Koen Suyk

Een kwart van de inwoners van Nederland heeft het afgelopen jaar tenminste één discriminerend voorval meegemaakt. Terwijl leeftijdsdiscriminatie het meest voorkomt onder Nederlanders, worden mensen met een etnische achtergrond het meest op alle terreinen gediscrimineerd, zowel als het gaat om werk als om discriminatie in de openbare ruimte. Dat blijkt uit het rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vrijdag heeft gepubliceerd. Het rapport is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Migranten

Het rapport “Ervaren Discriminatie in Nederland” is geschreven op basis van een vragenlijst die door 12.552 mensen is ingevuld. Daarbij is ook voor concrete gevallen nagegaan – openbare ruimte, werk zoeken, instanties, onderwijs – of mensen discriminatie hebben ervaren. Migranten delven nog steeds het onderspit: 20 tot 40 procent zegt discriminatie te hebben ervaren bij het zoeken naar werk, op de werkvloer en in het onderwijs. Een op de vijf Marokkaanse mannen heeft het gevoel extra door de politie in de gaten te worden gehouden, en ervaart dat als discriminatie. Turkse, Marokkaanse en Surinaamse jongeren geven aan moeilijk een stage te kunnen vinden vanwege discriminatie.

Jongeren en homo’s

Jongeren blijken over het algemeen zich meer gediscrimineerd te voelen dan ouderen. Alleen bij het zoeken naar werk gaat dat niet op. Mensen ouder dan 45 jaar voelen zich voornamelijk gediscrimineerd vanwege hun leeftijd. Een op de vier homo’s en lesbo’s voelt zich gediscrimineerd, vooral in bij het uitgaan. Vooral homoseksuele mannen – 94 procent – ervaren discriminatie bijna altijd als gericht op hun seksuele geaardheid.

Mensen met beperking

Een op de vijf mensen met een beperking voelt zich gediscrimineerd op zoek naar werk. Op het terrein van de openbare ruimte voelen vooral mensen met psychische klachten zich gediscrimineerd. Mensen met alleen lichamelijke klachten hebben daar minder last van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.