Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meerderheid Kamer voor aanpassing Wmo

Door steun van de PvdA-fractie is in de Kamer een meerderheid ontstaan voor de voorstellen van Agnes Kant (SP) om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan te passen. Hiermee wil Kant misstanden in de huishoudelijke zorg tegengaan. Als het aan haar ligt, bepalen gemeenten voortaan of huishoudelijke verzorging aanbesteed moet worden.
Meerderheid Kamer voor aanpassing Wmo

Kant is tegen marktwerking in de thuiszorg. Door die marktwerking moeten thuiszorgorganisaties soms onder de kostprijs werken en kunnen zij geen fatsoenlijke zorg meer leveren, stelt Kant. Vandaar haar voorstel om gemeenten basistarieven voor huishoudelijke zorg te laten vaststellen. Vendrik (GroenLinks) en De Mos (PVV) omarmen de voorstellen. Ook Wolbert (PvdA) is voor. Zij ziet de voorstellen als een ‘krachtig signaal’ tegen de gedachte dat thuiszorg hetzelfde is als schoonmaakwerk, waarvoor wel een verplichte aanbesteding geldt.

Europese regelgeving
Minister Klink (Volksgezondheid) ziet dit anders. Hij wijst als adviseur namens het kabinet op Europese regelgeving, die de meeste huishoudelijke verzorging als schoonmaakwerk kwalificeert. Aanbesteding is daarom meestal wel degelijk verplicht, aldus de minister. Dat gemeenten meer bevoegdheden krijgen, juicht Van der Vlies (SGP) toe. Maar de decentralisatie gaat hem en Willemse (CDA) nog niet ver genoeg. Oormerking van thuiszorgbudgetten kan volgens deze Kamerleden leiden tot bureaucratie en tot een beknotting van gemeentelijke vrijheden..

Op 9 december 2009 debatteerde de Kamer al over het voorstel van Kant. Op 3 februari 2010 reageerde de minister in eerste termijn. De Kamer stemt 20 mei over de initiatiefwetsvoorstellen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Tweede Kamer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.