Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer overvallen op ouderen

Ouderen moeten zich realiseren dat ze het risico lopen thuis te worden overvallen. Ze moeten niet zomaar hun voordeur opendoen en nooit hun pinpas afgeven als iemand daar om vraagt. Als ouderen alerter en assertiever zijn, maken ze de kans op overvallen zo klein mogelijk. Dat zegt ouderenbond ANBO.
Meer overvallen op ouderen

Vorig jaar waren er 200 overvallen op ouderen. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekend. Overvallers hebben het idee dat ouderen vaker alleen zijn, meer geld hebben dan jongeren en zich minder verweren.

Afgeven

De politie en de ouderenbond raden mensen vier dingen aan als ze worden beroofd: ‘Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken (RAAK). Overvallers hebben vaak niet de bedoeling om geweld te gebruiken. Vermijd het conflict, veer mee met de overvaller, laat het niet escaleren en schakel na afloop de politie in. Je gezondheid is belangrijker dan de buit.’

Thuiszorg

De extreme overvallen komen in de pers, maar volgens de ANBO komen kwaadwillenden het meest binnen met onschuldig ogende babbeltrucs. Ze doen zich voor als medewerkers van de thuiszorg, iemand van de bank die een pinpas komen ophalen, of als koeriers die een bestelling komen afleveren. Vaak hebben de slachtoffers pas naderhand door dat ze zijn beroofd. De kans dat de rovers dan worden opgepakt, is volgens de ouderenbond erg klein.

Politie

De ANBO raadt mensen aan om op te letten en altijd naar de politie te gaan. ‘Hoe meer informatie het slachtoffer kan geven over de dader, des te beter is de politie in staat een goed signalement samen te stellen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.