Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer meldingen ouderenmishandeling

Meldpunten ontvangen steeds vaker meldingen van ouderenmishandeling. In 2011 zijn in totaal 994 meldingen gedaan, dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2010. Zo meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling.
Meer meldingen ouderenmishandeling

Vooral professionals werkzaam bij het ouderenwerk, welzijnswerk, politie of een
zorginstelling doen de meldingen. Het platform brengt een factsheet met cijfers naar buiten ter gelegenheid van de World Elderly Abuse Awareness Day. Op 15 juni wordt er internationaal aandacht gevraagd voor ouderenmishandeling.

Mishandeling
Uit de cijfers blijkt dat het in 40 procent van de gevallen om psychische mishandeling, maar er wordt ook gesproken van lichamelijke en financiële uitbuiting (beide 23%), verwaarlozing (7%) en schending van rechten (6%). Seksueel misbruik wordt zeer zelden gemeld. In de meeste situaties is de pleger een (klein)kind (43%) of (ex)partner (37%). Ook nu weer blijkt dat vrouwen (71%) veel vaker slachtoffer van ouderenmishandeling zijn dan mannen (29%). Tweederde van de meldingen betreft moedwillige (opzettelijke) mishandeling en een derde betreft ontspoorde zorg. Slechts 3% betreft het melden van mishandeling door een beroepskracht.

Meldcode
Professionals moeten vanaf 2013 werken volgens de verplichte meldcode ouderenmishandeling, huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit wetsvoorstel heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS eind 2011 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel is niet controversieel verklaard.

Ingebed
De aanpak van ouderenmishandeling is in een redelijk aantal maatschappelijke organisaties steeds meer ingebed. De Steunpunten huiselijk geweld vormen de zogeheten frontoffice, waar men terecht kan voor informatie, advies en meldingen van ouderenmishandeling. MOVISIE en ActiZ hebben een handreiking gepubliceerd voor zorgorganisaties die zich willen oriënteren op ouderenmishandeling en ontspoorde zorg. Daarin staat informatie over de aard en omvang van het probleem, en de grens tussen ontspoorde zorg en moedwillige mishandeling. Voor beroepskrachten en studenten is begin dit jaar het basisboek ouderenmishandeling Oud Leed verschenen.

Zorg en grenzen – Handreiking voor het werken aan sociale veiligheid in de ouderenzorg
Ouderenmishandeling: Cijfers 2011
Basisboek ouderenmishandeling Oud Leed

Bron: MOVISIE/ActiZ/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.