Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicatieveiligheid langdurige zorg en thuiszorg sterk verbeterd

Instellingen in d elangdurige zorg en zorg thuis kunnen hun medicatieveiligheid binnen een jaar fors verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ bezocht Instellingen die hoge en zeer hoge risico’s liepen. Zij hebben dat risico met 80 procent weten terug te brengen.
Medicatieveiligheid langdurige zorg en thuiszorg sterk verbeterd

Onvoldoende
In september 2010 publiceerde de inspectie een rapport over medicatieveiligheid in de langdurige zorg en zorg thuis. Uit dat rapport bleek dat de medicatieveiligheid in de bezochte instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking fors onvoldoende was. In de thuiszorg was de medicatieveiligheid zorgwekkend en ook in driekwart van de verpleeghuizen ging het niet goed.

Afgenomen
In het vervolgonderzoek beoordeelde de inspectie 196 instellingen opnieuw omdat zij tijdens het eerdere onderzoek op één of meer punten hoog of zeer hoog risico scoorden. In alle sectoren was het aantal hoge en zeer hoge risico’s met 80% of meer afgenomen (verpleeghuizen 84%, verzorgingshuizen 89%, gehandicaptenzorg intra- en semimuraal 80% respectievelijk 87% en thuiszorg 87%).

Toezicht
De inspectie volgde de instellingen die nog niet voldoende resultaten konden laten zien totdat de medicatieveiligheid voldoende gewaarborgd was. Bij drie instellingen leidde dat dit jaar tot het instellen van verscherpt toezicht.

Winst
De grootste winst voor de medicatieveiligheid was in alle sectoren het beschikbaar komen van medicatieoverzichten en –deellijsten vanuit de apotheek. De veiligheid neemt toe als de zorgmedewerkers de medicatieoverzichten niet meer zelf maken op basis van de aanwezige medicijndoosjes, maar kunnen beschikken over lijsten die de apotheek heeft geprint vanuit een actueel digitaal bestand.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: IGZ/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. nou er worden nog wel wat foutjes gemaakt door de apotheek met de bacter rollen en sommige medicijnen kunnen er niet in . de apotheker heeft nu wel meer verantwoordelijkheid voor de geleverde medicijnen ,alleen voor de zorg komt er een papierwereld bij als ze de medicijnen geven.aan cliënten die dit niet meer kunnen bv.(.Dementerenden)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.