Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medewerkers thuiszorg staan bloot aan gif’

Medewerkers van thuiszorginstellingen worden te veel blootgesteld aan giftige stoffen tijdens hun werk. De beroepsvereniging van Verplegenden en Verzorgenden V&VN klaagde hier vrijdag over tijdens een uitzending van RTL Nieuws.
'Medewerkers thuiszorg staan bloot aan gif'

Volgens de organisatie hebben medewerkers door tijdgebrek geen gelegenheid om zich goed te beschermen tegen gevaarlijke stoffen die, bijvoorbeeld, kankerpatiënten bij zich dragen. De medewerkers zouden zo via de ontlasting of het wondvocht van cliënten in aanraking kunnen komen met stoffen die bij chemokuren worden gebruikt. De medewerkers, veelal vrouwen, zouden hierdoor minder vruchtbaar kunnen worden of zelf een grotere kans lopen op kanker.

Kankerverwekkend
De kennisorganisatie TNO heeft voor V&VN onderzoek gedaan naar de arbeidsrisico’s voor verpleegkundigen. Uit dat onderzoek blijkt dat kankerpatiënten die een cytostaticabehandeling hebben gehad een risico zijn. Cytostatica zijn kankerverwekkend voor de verpleegkundige. Volgens het onderzoek lopen zo’n 5.000 tot 10.000 verzorgenden in de thuiszorg een risico, zo meldt V&VN

op haar site.

Extra tijd
Vaak is het zorgverleners niet bekend of een cliënt een cytostaticabehandeling heeft gehad en leiden de werkdruk en het gebrek aan kennis tot onzorgvuldig handelen, volgens de beroepsorganisatie. Daarom heeft V&VN het CIZ verzocht om de normtijd voor deze patiënten in de indicatiestelling te verruimen om veilig te kunnen werken. Deze extra tijd is volgens de organisatie nodig voor het gebruik van beschermingsmiddelen, een goede schoonmaakprocedure, extra behandeling van wasgoed en het adviseren van patiënten om besmetting voor huisgenoten te voorkomen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.