Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘ME moet op officiële lijst chronische aandoeningen’

Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft het advies overgenomen van Taskforce Linschoten om het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (ook bekend als ME) te erkennen als een chronische ziekte. Mensen met deze ziekte worden op dit moment uitgesloten van tegemoetkomingen voor chronisch zieken in de Wmo en de Wtg.
'ME moet op officiële lijst chronische aandoeningen'

Wanneer de Tweede Kamer het voorstel van Bussemaker steunt, komen ME/CVS-patiënten in aanmerking voor ondersteunende voorzieningen. De staatssecretaris liet door de taskforce onder leiding van oud-staatssecretaris Robin Linschoten onderzoek doen naar aandoeningen die in aanmerking zouden moeten komen voor ondersteuning. De taskforce concludeerde dat mensen met ME/CVS onterecht buiten de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) vallen.

VWS-lijst
Al jaren pleit de ME/CVS-Stichting Nederland voor plaats op de VWS-lijst van chronische aandoeningen. De stichting zegt ‘verheugd’ te zijn. De staatssecretaris heeft de voorzitter van de Tweede Kamer over het advies geïnformeerd. Binnenkort wordt het voorstel behandeld in het parlement.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ME/CVS-Stichting Nederland

1 REACTIE

 1. Eindelijk, iemand die het voor ons echt opneemt, ik ben ook een ME patient, en kan per dag ongeveer 2-2,5 uur zitten in mijn rolstoel, de rest van de dag lig ik in mijn ligrolstoel of op bed.
  Ik verga de hele dag van de pijn, en over de rest maar niet te zeuren, wat er allemaal nog bij komt kijken, zoals krachtverlies en geheugenproblemen etc.
  Hierdoor weet ik het niet eens allemaal meer te benoemen.
  Maar ik kan niet anders dan, alle echte ME patienten, alleen maar blij zijn met deze persoon die ons serieus neemt!!!!
  Ik heb in mijn 13 jaar ziek zijn , alle therapieen die er zijn voor ME geprobeerd, maar uiteindelijk werd ik overal alleen maar zieker van i.p.v. beter.
  Nu moet ik met mijn gezin er maar het beste van maken, dus ik zou heel blij zijn als het eindeljk als chronische ziekte wordt erkend.
  Vriendelijke groet, elli.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.