Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Markieza wint Participatieprijs ‘deskundig door ervaring’

‘Een omslag in denken is nodig om ervaringsgerichte kennis in de samenleving in te zetten.’ Dat is een van de uitgangspunten van de coöperatie van ervaringsdeskundigen: Markieza. De organisatie heeft de Participatieprijs van Movisie gewonnen.

‘In de samenleving wordt op dit moment nog te veel ‘gedacht vanuit professionele en wetenschappelijke kennis. Maar ervaringsgerichte kennis is net zo belangrijk.’ Dat staat is het “mission-statement” van coöperatie Markieza. De organisatie biedt een leeromgeving – training en opleiding – aan ervaringsdeskundigen en ondersteuning aan mensen met psychiatrische kwetsbaarheid en verslavingsproblemen.

Ervaringsdeskundige
‘Markieza bouwt bruggen tussen de hulpvrager en de professionele instanties’, aldus de jury van de Participatieprijs, die vrijdagmiddag 15 april is uitgereikt. Movisie organiseert deze prijs elk jaar, dit keer was het thema: “Deskundig door ervaring”. ‘Markieza is een voorbeeld van de ontwikkeling, positionering en van de kracht van ervaringsdeskundigheid’, vindt de jury.

Participatie
‘Zij richten zich op het Wmo-beleid om participatie voor kansarme groepen mogelijk te maken’, zegt de jury over Markieza. ‘Zij zijn een voorbeeld voor andere organisaties van ervaringsdeskundigen: hoe je dat goed kunt organiseren en hoe je je nek kan uitsteken. Markieza werkt in de breedte, is een verbinder, heeft een sterk netwerk en duurzame financiering. Het feit dat ze ervaringsdeskundigheid als betaalde functie mogelijk maken vindt de jury een groot pluspunt.’

‘Ervaringsdeskundige kan verzuring in werk doorbreken. Het is belangrijk om te reflecteren over wat ervaringen in je leven voor jou hebben betekend.’ Aldus Pieter Hilhorst, juryvoorzitter van de Movisie Participatieprijs, die vrijdag 15 april heeft uitgereikt. Lees meer>>

Jeugdhulp
Een van de andere genomineerden voor de Participatieprijs was Expex. Dat is een project waarin jongeren met ervaring in de jeugdhulp getraind worden tot ervaringsdeskundige. Opmerkelijk is dat in opleidingen voor jeugdhulp wordt geleerd dat het goed is als de hulpverlener enige afstand houdt tot jongeren en ze niet vertelt dat professionals zelf ook ervaring hebben met jeugdhulp. In 2013 is een project ontwikkeld – in samenwerking met Zorgvragersorganisatie Midden-Holland – waarbij een basistraining voor volwassenen is omgevormd naar een training voor jongeren uit de jeugdhulp, om hun ervaring te kunnen inzetten.

Toegankelijkheid
De andere genomineerde was TEAM ED, een sociaal uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen die worden ingezet om de zorg- en dienstverlening te verbeteren bij mensen met psychische klachten, verslavingsproblemen, dakloosheid of armoede. ‘TEAM ED helpt de toegankelijkheid naar hulp te vergroten, de bejegening te verbeteren en helpt kwetsbare burgers te bereiken’, aldus het juryrapport.

De jury heeft ook  drie eervolle vermeldingen gegeven:
  – de afstudeerrichting Ervaringsdeskundig Social Work van SPH-opleiding Hogeschool Windesheim
TED (Team Ervaringsdeskundigen) Zaanstad van RCO De Hoofdzaak
Beleef de ervaring van Stichting De Bagagedrager

De jury geeft twee aanmoedingsprijzen uitgereikt aan projecten die op de juiste weg zijn, vernieuwend zijn en verder ontwikkeld kunnen worden:

–        Villa Pinedo van Stichting Villa Pinedo.
–        Het Sadaqah Initiatief Amsterdammers voor Amsterdammers van de Stichting samenwonen-samenleven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.