Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mannenopvang is hard nodig’

De komende jaren worden veertig plaatsen voor mannenopvang gecreëerd, verspreid over de vier grote steden. ‘Dat is vorig jaar al besloten in Den Haag, maar het wordt tijd dat er ook écht wat gebeurt.’
'Mannenopvang is hard nodig'

Door Ephraïm Patty – Dit zegt een medewerkster van een organisatie die zich inzet tegen huiselijk geweld, maar voor haar veiligheid – en die van de bewoners in de opvang – anoniem wenst te blijven. Volgens haar blijkt dat de vraag naar opvangplaatsen voor mannen er zeker is. Dit baseert ze op het pilotproject van haar organisatie, die uit eigen zak wordt betaald.

Pilot
Het was noodzakelijk om met dat project te beginnen, vertelt ze. ‘De gemeentes zijn er, na maanden praten, klaar voor. Maar zonder financiële toezeggingen vanuit het Rijk, kunnen we niet officieel van start gaan.’ Juist omdat het nu om een pilotproject gaat, mag hier absoluut niet veel over uitlekken. ‘De personen die zich bij ons aanmelden kampen met serieuze problemen.’

Link
Twee van de vijf cliënten in het project zijn gevlucht omdat ze gezocht worden in verband met eerwraak. ‘Als kwaadwillenden achter de locatie komen van een opvangtehuis voor vrouwen, dan kunnen we die vrouw nog overplaatsen. Maar omdat er verder geen andere mannenopvang is, kunnen we deze cliënten nergens anders onderbrengen. Dat is natuurlijk ontzettend link voor de mannen, die nu al doodsbang zijn.’ Ze hoopt dan ook dat staatssecretaris Bussemaker haast maakt met de opvangplekken voor mannen.

Onderzoek
Onderzoek van MOVISIE wees onlangs uit dat er bij mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld behoefte is aan hulpverlening die hen serieus neemt, niet oordeelt en luistert naar hun verhaal. Ook is er behoefte aan hulpverlening die de bevoegdheid heeft om, daar waar nodig, direct in te grijpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.