Dagbesteding nr. 10, 2018

    Jongeren met een beperking die ouderen helpen, nieuwe technologie die Olga Commandeur op de muur projecteert en dans-entertainer dBianca Basjes die het als haar uitdaging ziet om ouderen op de dansvloer te krijgen. Dit, en meer, lees je in het oktobernummer van Dagbesteding.

    Redactioneel: Feestje!

    'Hoe heet dat dansen ook weer dat jij doet?', vroeg een cliënt van me onlangs. Ik had eerder verteld dat ik me een paar keer in de week met veel plezier in het zweet werk tijdens de zumba-lessen die ik volg. Wat dat zumba precies inhield, wilde een andere cliënt weten. Ik pakte de tablet en zocht filmpjes op YouTube. Vrolijke salsaklanken vulden de ruimte. Een paar cliënten begonnen spontaan met hun armen bewegingen op de muziek te maken.

    ‘Kunst en cultuur brengt mensen samen’

    De Lindenberg, Huis voor de Kunsten in Nijmegen, biedt onderdak aan verschillende dagbestedingsgroepen. Het centrum heeft een 'inclusief aanbod', bedoeld om mensen met en zonder beperkingen samen aan projecten te laten werken. 'We proberen diverse doelgroepen via kunst en cultuur met elkaar in contact te brengen.'

    Bianca Basjes

    10 vragen aan Bianca Basjes: ‘Vanuit plezier komen ouderen vanzelf in beweging’

    In haar werk bij diverse dagcentra van Kennemerhart in Haarlem merkte Bianca Basjes hoe leuk het is om met ouderen te dansen. Een jaar geleden richtte zij 'Let's twist again' op. Haar slogan als dans-entertainer: 'Stop niet met dansen omdat je ouder wordt, je wordt pas oud als je stopt met dansen!'

    Pasklaar: Het foute spreekwoord

    Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door collega- activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Vakblad Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.

    Pasklaar in de praktijk: In gesprek over spreekwoorden

    Het is belangrijk dat de hersenenfunctie van mensen met dementie zo veel mogelijk gestimuleerd wordt. Het spel 'het foute spreekwoord' is een gezellige manier om de hersenen te laten kraken. Foute spreekwoorden zijn niet alleen lachwekkend, ze leveren ook veel gespreksstof op.

    Goed idee: De stem als helend instrument

    Hoe kunnen zorgmedewerkers hun stem en non-verbale houding gebruiken bij het maken van contact? Tijdens de training 'Beter contact' van Diva Dichtbij leren zij welke effecten zij teweeg kunnen brengen door bijvoorbeeld in de toonhoogte van hun stem te variëren.

    In de schoolbanken: Omgaan met een tablet, hoe begeleid je cliënten met dementie daarbij?

    Mensen met dementie kunnen veel plezier hebben van een tabletcomputer. Dat is de ervaring van Ruud Dirkse, die zorgprofessionals leert hoe ze hun cliënten wegwijs kunnen maken op het apparaat. 'Het is genieten als je ziet hoe mensen met dementie door een digitaal fotoalbum swipen.'

    ‘Die mensen zijn zo dankbaar!’

    Wat kunnen mensen met een beperking en ouderen voor elkaar betekenen? Heel veel, zo blijkt uit een samenwerkingsverband tussen Friends at Work en een dagbesteding voor ouderen in Amsterdam. Jonge mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking helpen bij het voorbereiden en uitserveren van de maaltijd die de bezoekers van de dagbesteding tussen de middag nuttigen. 'De ouderen zien dat onze deelnemers ondanks hun beperking heel veel kunnen.'

    Column: Niet kinds!

    Ronald Geelen werkt als psycholoog bij Thebe, een zorginstelling voor ouderen in Breda. Voor Dagbesteding schrijft hij een column over zijn werk en zijn visie op de ouderenzorg.

    Olga Commandeur ‘live’ op de muur

    Bewegen, snoezelen of een wandeling door het bos. Je hoeft er niet voor naar buiten, want met de Qwiek.up wordt alles levensgroot geprojecteerd op muren en plafonds. Ook voor mensen die op bed liggen valt er van alles te beleven. Medewerkers van Pleyade Tertzio in Elst zetten dit mobiele apparaat in om mensen in beweging te krijgen, rust te creëren of tot een gesprek te komen.

    Een leugentje om bestwil, of… beter van niet?

    Communicatie is belangrijk in zorg en welzijn. Het kan dan ook geen kwaad om jezelf regelmatig een spiegel voor te houden op dit gebied. Ben ik altijd even helder in mijn manier van communiceren? Zijn er ook situaties waarin ik niet alle feiten met iedereen deel? Hoe je het ook wendt of keert, je komt in je werk voor communicatieve dilemma's te staan.