THEMA Eenzaam en eigen kracht

Sinds een klein jaar zijn er ambassadeurs tegen eenzaamheid onder ouderen. Voormalige wethouders uit respectievelijk Rotterdam en Amsterdam, Marjanne van den Anker en Eric van der Burg. Bij het lezen van de naam van Van der Burg keek ik op. Zeven jaar geleden, toen hij nog wethouder was, mocht ik hem interviewen. Van der Burg toonde zich toen zeer geporteerd voor 'meer zelfstandigheid', 'meer eigen verantwoordelijkheid', 'zo lang mogelijk thuis'. En dan nu ten strijde trekken tegen eenzaamheid onder ouderen. Tja, besturen kan denk ik niet zonder een lichte vorm van hypocrisie.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Maar die tja is tweeledig. Niet alleen is het de constatering dat beleidsmakers nu een probleem willen oplossen dat ze zelf mede hebben gecreëerd. Het gaat ook, en eigenlijk meer, om de vraag of eenzaamheid onder ouderen wel een probleem is dat bijvoorbeeld door ambassadeurs moet worden aangepakt.

Ja, het is zeer schrijnend dat het leven zo in elkaar steekt dat mensen die ouder worden mensen van hun generatie verliezen. Dat is een lastige weeffout in het menselijk bestaan. Dat je overblijft, wordt achtergelaten door degenen die van je zijn weggegaan. En dat dat meestal gebeurt in de fase dat

0
19

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.