THEMA ‘Een dier kan je er bovenop helpen’

Twee keer zorgde een hond ervoor dat Jan van Summeren een moeilijke en eenzame periode overwon. Die ervaring inspireerde hem tot de oprichting van Stichting ZorgDier Nederland. 'De uitdrukking op iemands gezicht, daar doe ik het voor.'

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Kiki Groot

Het is druk in de kleine huiskamer van de aanleunwoning van mevrouw Fokker (88) in Tilburg. Jan van Summeren is op bezoek met zijn uit de kluiten gewassen hond Milan, een Pyreneeër/Barzoi. De hond zit rustig naast hem en bekijkt onderzoekend wie er allemaal binnenkomt. Heel anders dan de speelse teckel die Maike de Bont heeft meegenomen. De kleine Sterre is pas tien maanden en zit nog in de ‘socialisatiefase’.

‘Een hond leert dan alles een keer “meemaken” en oefent de basiscontrole’, legt Jan uit. ‘Niet opspringen, niet tegen mensen blaffen, niet aan de lijn trekken. De honden worden niet

0
67

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.