Vier deskundigen over: Kan de overheid wel helpen tegen eenzaamheid?

Het beleid van de overheid tegen eenzaamheid werkt niet, stelde hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets in de NRC van 21 augustus. Klopt dat? ‘Het geloof in initiatieven mag meer ter discussie staan.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-016-0155-z/MediaObjects/41185_2016_155_Fig1_HTML.jpg

Joris Slaets: ‘Ouder worden gaat gepaard met verlies. En na verlies volgt verdriet. Dat kun je niet tegenhouden. Het slechtste dat je kunt doen, is tegen verdrietige mensen zeggen dat ze eenzaam zijn, en dat je daarom activiteiten aanbiedt waar ze aan kunnen meedoen. Dan plak je mensen een stempel op wat niemand wil krijgen.

Toch is dat wat overheden doen. Ze sturen een vragenlijst, concluderen dat bewoners eenzaam zijn, en investeren vervolgens in grote programma’s. Terwijl de conclusie dat al deze bewoners eenzaamheid ervaren niet hoeft te kloppen. Beleving is namelijk heel persoonlijk. Of iemand zich eenzaam voelt, kun

0
19

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.