Column: Vroeger was alles beter …?

Van collega's die tegen hun pensioen aanzitten, hoor je wel eens sentimentele verhalen over vroeger. 'Toen was er nog écht tijd voor de mensen!' 'We gingen een hele week op vakantie met de bewoners, nu kan dat niet meer.' 'We konden veel meer met hen doen. En je hoefde veel minder te registreren.'

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Wat daarvan te vinden? Inderdaad was de bezetting pakweg dertig jaar geleden ruimer. Voor de meeste disciplines althans. En als begeleider hoefde je minder randwerk te doen en was je minder ‘zelfsturend’. Maar de werksituatie was vooral anders.

In de jaren ’60 en ’70 had je voor ouderen met dementie afdelingen met dertig, soms zelfs veertig bewoners. Bij activiteiten ging het er evenmin kleinschalig aan toe. In één zeer grote ruimte vonden bijvoorbeeld tegelijkertijd ongeveer zes verschillende activiteiten plaats, met even zo veel begeleiders. In die ruimte waren dan soms wel meer dan veertig bewoners aanwezig.

Aan het eind van

0
26

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.