Congres: ‘Bepaal samen met de patiënt wanneer ingegrepen wordt’

Volgens hoogleraar medische ethiek Evert van Leeuwen is de huidige nadruk op zelfredzaamheid en zelfstandigheid moeilijk te verenigen met psychiatrische patiënten. Toch is er meer mogelijk om hen goed te begeleiden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

‘Onze maatschappelijke moraal is dat je respect moet hebben voor de autonomie van mensen. Dat is natuurlijk een mooi ideaal, aandacht hebben voor het “zelf” van iemand. Maar wat als dat “zelf” in de war is en schuilgaat achter zware depressies of psychoses? Is autonomie en zelfbeschikking dan nog steeds van het grootste belang? De visie die we hebben op zorg, waarbij mensen zoveel mogelijk zelf moeten oplossen en zelfstandig moeten zijn, werkt niet voor iedereen. Ik ben van mening dat er kwetsbare mensen zijn die om een andere benadering vragen. Zo is een beschermde omgeving voor nogal wat mensen

0
8

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.