Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatwerk is ook verantwoordelijkheid cliënt

Maatwerk is niet alleen de verantwoordelijkheid van de professional, het is ook die van de cliënt. En op dat punt is er nog een wereld te winnen. 'Welke zorg geef jij en ben je daar trots op?', vraagt hoogleraar Andries Baart.
Maatwerk is ook verantwoordelijkheid cliënt

Op het Wmo-congres van Zorg + Welzijn op 27 mei liet hoogleraar Andries Baart een filmpje zien van twee dansers.  Maatwerk, noemde Baart het. Hij zette een ideaal neer voor het samenspel tussen professional en cliënt. Soms leidt de een, soms de ander, telkens zijn ze zich bewust van elkaar. Baart sprak over goede, nabije, afgestemde zorg die met liefde wordt gegeven aangepast aan het ritme van de cliënt.

‘Er wordt te licht gedacht over het principe aansluiten bij de leefwereld’, zei Baart ook. Lees hier meer >>

Verantwoordelijkheid

Zulk maatwerk is veeleisend. Er is ruimte nodig, de dansers gebruikten de hele vloer. Er is tijd nodig. De dans ontstond niet ter plekke, er was getraind, er was ontwikkeld. Er zijn twee mensen nodig. Maatwerk is niet alleen de verantwoordelijkheid van de professional, het is ook die van de cliënt en op dat punt is nog een wereld te winnen.

Baart vroeg de deelnemers van het congres na te denken over hoe zij zorg verlenen: ‘Ik wil iedereen om geduld vragen en te bedenken: waar sta ik nu? Welke zorg geef ik en ben ik daar trots op?’

Bekijk hier het filmpje (het gaat om het deel tot 1.25 min) >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.