Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levendig Wmo-congres in Amsterdam

De gemeente wil dat burgers participeren, maar ze reikt zelf geen handvatten uit, zegt iemand geërgerd. Een ander vraagt zich af of Amsterdam de garantie kan geven dat ze eerder haar geld steekt in de nodige rolstoelen dan in nieuwe lantaarnpalen. Op de Amsterdamse conferentie over cliëntenparticipatie in de Wmo grepen de deelnemers hun kans om hun ongenoegen aan de beleidsmakers kenbaar te maken.
Levendig Wmo-congres in Amsterdam

Door Ephraim Patty – Drie landelijke stimuleringsprogramma’s voor Wmo-cliëntenparticipatie, te weten Lokaal Centraal, Versterking CliëntenPositie en Lokale Versterking, organiseerden de conferentie in samenwerking met het Amsterdams Patiënten/Consumenten Platform (APCP). (Foto Luc Nijenhuis/APCP)

De middag vond plaats in de Flamingoserre in Amsterdam. Het congres in Amsterdam maakt deel uit van een reeks van dertien congressen, elke provincie organiseert zo’n congres. Via deze congressen willen de organisatoren vooral aantonen waarom de cliëntenparticipatie op de beleidsagenda moet blijven.

Belangstelling
Voor Amsterdam en Diemen was het de eerste keer dat de Wmo vanuit het cliëntenperspectief werd besproken. De belangstelling onder cliënten en beleidsmakers was dan ook groot. Er kwamen meer mensen dan zich hadden opgegeven waardoor de organisatoren sommige belangstellenden moesten teleurstellen.

Theatergezelschap Troje praat de middag aan elkaar. Ze houden de sfeer luchtig en bieden de aanwezigen alle ruimte om hun zegje te doen. Als ze vragen wat de verwachtingen van de dag zijn en waar ze op hopen, staan er meteen een aantal mensen op. ‘Ik hoop dat de Wmo geen bezuinigingsprogramma is’, zegt een wat oudere vrouw. Iemand anders benadrukt dat de gemeente meer moet doen om de migranten binnen het kader van de Wmo te bereiken.

Meer mogelijkheden
Een medewerker van een ggz-instelling denkt dat er meer variatie moet komen in de behandeling van ggz-patiënten. ‘Ik hoop dat de gemeente verder kijkt dan ze nu doet. Nu sluiten we mensen op, stoppen ze vol met medicijnen en dan worden ze enorm betutteld.’ Volgens hem biedt de Wmo meer mogelijkheden, maar dan moet de gemeente er wel aandacht aan schenken.

Luisteren
Nadat anderen hun verwachtingen uit hebben gesproken, staat er een oudere man op die zich rechtstreeks richt tot de aanwezige ambtenaren. ‘Neem de dingen die hier gezegd worden wel mee’, zegt hij in plat Amsterdams. ‘De gemeente Amsterdam moet luisteren! En niet alleen zeggen dat ze luistert!’ Onder luid applaus zoekt hij zijn stoel weer op.
Na een korte sketch van Troje krijgen de drie landelijke stimuleringsprogramma’s de tijd om zich voor te stellen aan de aanwezigen. Ze hebben zich alle drie op hun eigen manier ingespannen om de Wmo-cliëntenparticipatie te bevorderen en te ondersteunen, met speciale aandacht voor kwetsbare en moeilijk bereikbare doelgroepen.

Wmo-koffer
De aanwezigen worden dan in de gelegenheid gesteld om de zogenaamde Wmo-koffer te vullen. Ze kunnen er informatie in stoppen over Wmo-projecten die volgens hen meer aandacht verdienen van beleidsbepalers. Ook hier blijkt meer animo voor te zijn dan was ingecalculeerd. Meer dan twintig personen staan in de rij om projecten in de koffer te plaatsen, sommigen hebben zelfs meer dan één project bij zich.

Na een presentatie van de resultaten en de toekomstplannen voor Amsterdam en Diemen debatteren bestuurders en Wmo-beleidsmakers met elkaar, gejureerd door een panel van ervaringsdeskundigen. Tijdens dit debat beloven beleidsmakers de opgedane adviezen ook mee te nemen. Stadsdeel Zuideramstel wordt uiteindelijk tot winnaar van het debat uitgeroepen en dit stadsdeel krijgt dan ook de Wmo-koffer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.