Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Let op de mantelzorger bij dementie’

Mantelzorgers vinden dat de casemanager dementie zich vooral moet richten op de demente cliënt, blijkt uit een meting van NIVEL en stichting Geriant. Zij adviseren: de mantelzorg heeft weinig oog voor eigen ondersteuning, let dus vooral ook op de mantelzorgers.
‘Let op de mantelzorger bij dementie’
Foto: ANP

Casemanagers dementie krijgen een 8,2 van de ondervraagde mantelzorgers, gemeten op een schaal van 0 tot 10. Dat blijkt uit onderzoek met de nieuwe CQ-index door onderzoeksinstituut NIVEL. Mantelzorgers vinden de casemanager vooral belangrijk voor het welzijn van hun naaste. Ze vinden het ook belangrijk dat ze zelf kunnen blijven beslissen over de zorg voor hun naaste. Steun van de casemanager voor de mantelzorger zelf, vinden ze minder voor de hand liggen. ‘Casemanagers moeten zich dit bewust zijn’, aldus de onderzoekers.

CQ-index

Het onderzoek is gedaan door middel van de zogenoemde CQ-index Casemanagement Dementie, die de kwaliteit van de zorg meet. Stichting Geriant en VGZ Zorgverzekeraars betalen mee aan het onderzoek, waaraan 1000 mantelzorgers meewerkten. Casemanagers kunnen mantelzorgers ondersteunen bij de zorg en de veelal complexe zorg coördineren. In 85 regio’s, verspreid over Nederland, wordt bij de zorg voor dementerenden thuis casemanagement aangeboden.

Wat zijn de 10 signalen van dementie? Het zo vroeg mogelijk vaststellen van dementie is belangrijk, stelt Alzheimer Nederland. Een duidelijke diagnose kan rust geven en er kan snel gestart worden met een behandeling. Lees meer>>

Omgaan met dementie

De casemanager dementie helpt vooral bij het omgaan met dementie en in het bijzonder met de geheugenproblemen en gedragsveranderingen van de cliënt. Ruim driekwart (78%) van de mantelzorgers geeft aan dat zij met hulp van de casemanager de zorg voor hun naaste beter kunnen volhouden. Het merendeel (84%) denkt dat hun naaste door het casemanagement langer thuis kan blijven wonen.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.